KRIZA VLASTI U SPLITU: Puljak iz programske suradnje ‘potjerao’ nelojalni SDP

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Iako je splitski gradonačelnik Ivica Puljak to tražio izgleda da splitski gradski vijećnici ipak ne idu na prijevremene izbore. Hoće li ostati kod tog stava vidjet će se uskoro. Programska  većina koja je dosad postojala više ne postoji jer je gradonačelnik Puljak iz programske suradnje “potjerao” nelojalni SDP pa sada ima manjinsku vlast u drugom najvećem gradu u državi.

Tako je vijećnik Puljkovog Centra htio na sjednicu Gradskog vijeća na dnevni red staviti točku o samoraspuštanju gradskog parlamenta, to nije prošlo jer to nije predviđeno Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, koji jasno definira kako se može raspustiti Gradsko vijeće. A to je da vijećnici daju sami ostavke, da se ne usvoji proračun niti odluka o privremenom financiranju, ako se razriješi predsjednik, a ne izabere drugi ili ako se ne sazove sjednica tri mjeseca.

U Zakonu ne postoji odredba o samoraspuštanju o kojoj se glasa na Vijeću. Očito je gradonačelnik tim potezom htio samo pokazati da se izbora ne boji, da je nemoguće raditi u tim uvjetima, a da su oporba i dojučerašnji partner SDP ti koji se, po njemu, izbora boje.

“Zakon nije predvidio da se Gradsko vijeće može samoraspustiti, ali to ne znači da je to nemoguće. Ali oporba i SDP to nisu htjeli i to je prvi slučaj u Hrvatskoj da oporba nije htjela izbore. Ne znam kako će to Vice Mihanović objasniti Andreju Plenkoviću“, rekao je za Jutarnji list Ivica Puljak.

U Splitu sada od 31 vijećnika Puljak bez SDP-a ima 15 vijećnika, odnosno jednog manje za većinu, a Možemo, Pametno, Most i Branka Ramljak, koji također nisu u formalnoj koaliciji, ipak su se pokazali kao lojalniji partneri.



Puljak tako optužuje SDP da se udružio s HDZ-om i Kerumom i da su zajednički htjeli gurati odluku o smanjenju prireza, kao i za to da su htjeli postavljati svoje kadrove po gradskim firmama.

S druge strane, bivši SDP-ovac Ante Franić podiže kaznene prijave protiv gradonačelnika i njegovih suradnika, a HDZ poziva Puljka da sam da ostavku pa da se ide na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI