KRŠ I LOM U MINISTARSTVU BLAŽENKE DIVJAK! Sad je sve jasno: Jedan detalj otkriva pozadinu frapantne priče

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Niz pogrešaka potkrao se u provedbi ‘Škole za život’, na kojoj inzistira dežurna sindikalistica iz vladajuće koalicije Blaženka Divjak. No, premda je najavljivano da se radi o projektu za koji će se sredstva iznaći i u EU, od toga, po svemu sudeći, nema ništa. Dapače, Hrvatska će biti primorana iz vlastitog proračuna platiti gotovo sedam milijuna kuna penala, a uz to za  1.396.715,34 kn potrebna su dodatna objašnjenja iz Ministarstva obrazovanja kako bi se definiralo jesu li ti troškovi bili opravdani. Sav taj novac potrošen je inače, u sklopu EU projekta ‘Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme’ teškog 155 milijuna kuna, a propisani penali odnose se na prvu projektnu dionicu u kojoj je potrošeno 25.091.469,07 kuna. Radi se o više od četvrtine sredstava koji su utrošeni u prvoj etapi projekta, i to mimo pravila. Novac se, kao što je poznato, koristio za eksperimentalnu fazu ‘Škole za život’ u kojoj su lani, ali i ove školske godine, sudjelovale 74 srednje i osnovne škole, a iz tih sredstava pribavljani su eksperimentalni udžbenici, isplaćivani honorari nekim učiteljima koji su sudjelovali u izradi metodičkih priričnika. Uz to ulagalo se u njihovo mentoriranje u sklopu virtualnih učionica u kojima su prosvjetare pripremali na ‘Školu za život’.

Prema pisanju medija, zbog propusta u procesu javne nabave nekih udžbenika, kao i zbog isplate spornih honorara koji su isplaćeni za izradu priručnika, ali i zbog honorara za mentoriranje virtualnih učionica, propisana je financijska korekcija u iznosu od skoro sedam milijuna kuna. Zahtjev za nadokoknadom sredstava utrošenih u prvoj dionici projekta u ožujku ove godine potpisali su Lidija Kralj i Stipe Mamić, koji su ujedno i pomoćnici ministrice Divjak. Zanimljivo je spomenuti kako je Lidija Kralj zapravo jedna od najvažnijih suradnica aktualne ministrice obrazovanja, no znakovito je da se njih dvije u javnom prostoru sve rjeđe sreću zajedno, dok se istodobno iz ovog resora odgovornost za naplatu penala nastoji prebaciti upravo na savjetnicu Kralj. O raspodjeli troškova u svibnju ove godine raspisao se portal srednja.hr, a posebno zanimljiv detalj svakako je pojedinačna isplata stotina tisuća kuna nastavnicima koji su sudjelovali u izradi metodičkih priručnika za što je ‘ulupano’ 7.318.654,82 kn. Za rad na priručniku za peti razred, kroz jedan autorski ugovor, isplaćeno je primjerice, više od 120 tisuća kuna, a potom su, drugim ugovorom za isti priručnik, dobivene 82 tisuće kuna neto. Najskuplji metodički priručnik onaj je za razrednu nastavu, na njega je otišlo gotovo 800 tisuća kuna. Osim toga, sporni su iznosi za mentoriranje virtualnih uočnica, a tu su i cifre koje su otišle nakladnicima za nabavu eksperimentalnih udžbenika, one su se kretale od sto tisuća do četiri milijuna kuna po nakladniku.

No, najzanimljiviji dio priče svakako je raniji stav ministrice obrazovanja k0ja je u svibnju uvjeravala javnost da je sve odrađeno u skladu s pravilima Europskog socijalnog fonda, naglašavajući da je cijeli projekt transparentan. Priča o transparentnosti pala je očigledno u vodu, priču o odgovornosti zasad nitko ne povlači, no da u Ministarstvu obrazovanja vlada kaos jasno je i bez ove priče, jer hrvatska javnost danima svjedoči štrajku prosvjetara koji poprima nezapamćene razmjere.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI