KRŠ I LOM U VLADI! NAJPOPULARNIJI MINISTAR LUDI! Plenković više ne smije čekati

Tomislav Kristo/Cropix

Povećanje plaće od šest posto, razlog je zbog kojeg su se brojni učitelji i nastavnici diljem zemlje odlučili na štrajk, jer kompromis koji im Plenkovićeva Vlada nudi stavljajući pred njih opciju rasta od četiri posto, ono je na što ne pristaju. Nije ovo priča u kojoj prosvjetari soliraju, iza njih je javno stao HNS koji je zaprijetio izlaskom iz Vlade, ali i time da neće glasati za proračun. Svoj djelić kolača u priči oko štrajka odlučio je uzeti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se pridružio HNS-u u najavama o nepodržavanju Vlade. Plenkoviću su dakle, u ovim okolnostima na raspolaganju dvije opcije, ili će opet pognuti glavu i pristati na ucjene, ili će raspisati izvanredne izbore, koji bi se trebali održati paralelno s drugim krugom predsjedničkih izbora. Kada bi Plenković odlučio zaposlenima u školstvu dići plaće, one bi rasle do 600 kuna, a to bi vladajuće godišnje stajalo 350 milijuna kuna.

Međutim, ministar financija Zdravko Marić oštrije od premijera protivi se toj opciji. Dobro upućeni svjedoče da je njemu dosta ucjena na koje Plenković pristaje, a koje se potom njemu obiju o glavu. Izvori iz Marićeva resora naglašavaju kako Vlada ne bi trebala pristati na zahtjeve sindikata i ministrice Divjak, jer kako navode, prosvjetni radnici imaju kolektivni ugovor koji je na snazi, a s njima nije trebalo niti ulaziti u pregovore. Kada je već do pregovora došlo od ponude koju su vladajući pred njih stavili ne smije se odustati jer to bi,  kako misle Mariću skloni kadrovi, bilo suicidalno. U pregovoru je naime, nastavnicima i učiteljima ponuđena opcija rasta plaće za dva posto u ovoj godini, dok bi iduće godine ušli u nove pregovore. Logično, sindikati su tu ponudu obacili, a nisu pristali niti na opciju da im se ove godine plaća digne dva posto, a sljedeće još dva. Njihov nepristanak rezultirao je štrajkom, a ne tiču ih se previše niti Marićeve poruke da je u tri godine mandata plaća u državnim i javnim službama rasla za 11.3 posto. Nije ih dodatkla niti ponuda od četiri posto zaposlenicima u školstvu, što bi bilo više od 15 posto ukupno,  dok bi proračun za školstvo dosegao tri milijarde kuna u tri godine. Kako od kompromisa zasad nema ništa, Plenković će uskoro morati objaviti konkretne poteze koje misli povući. Izbaci li HNS iz Vlade, HDZ i dalje ima 76 ruku, što je minimalna većina.

Veći je problem od liberala Bandić koji za sobom vuče vojsku zastupnika, a osim toga izbaci li HNS, Plenković će za stabilnost Vlade u dogledno vrijeme biti primoran popuštati pred svakim zahtjevom predstavnika manjina i ostalih koji ostanu u njegovoj košari. Tu je i Furio Radin koji jasno daje do znanja da s Bandićem i njegovom družinom nema namjeru surađivati. Dakle, u ovako tijesnoj situaciji kao puno racionalnija opcija Plenkoviću se nameću prijevremeni izbori, ali veliko je pitanje je li HDZ spreman na to iduće godine kada bi Hrvatska trebala predsjedati EU. Premda je to velik rizik, izvori bliski premijeru svjedoče da to uopće nije loša ideja, jer odlazak na prijevremene parlamentarne izbore na noge bi digao HDZ-ovu mašineriju, Plenković bi sam sastavljao listu i lišio se problema koje nose unutarstranački izbori. No, HDZ u anketama ne stoji pretjerano dobro, SDP je ‘ustao iz mrtvih’, a osim toga pitanje je s kime bi nakon eventualnih izbora sastavio vladu. Popuštanje obrazovnim sindikatima, koje se doima kao najizglednija opcija, u nezavidan položaj dovesti će Marića, ali Plenković ne mari za to. Na djelu je ‘biti ili ne biti’ igra.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI