KRSTIČEVIĆ O VOJNOM ROKU: Mladima je to odgovornost prema Hrvatskoj!

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar Krstičević je odgovorio i na pitanje o tome hoće li Hrvatska kupiti borbene zrakoplove.

O nizu obrambenih i sigurnosnih pitanja večeras je u Dnevniku HRT-a progovorio ministar obrane Damir Krstičević.

“Na redovitoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost raspravljali smo o sigurnosnoj situaciji u okruženju, s predviđanjima. Bila je to prva sjednica VNS-a u ovom sazivu. Druga točka bile su smjernice rada sigurnosno-obavještajnih agencija. U trećoj točki upoznati smo sa statusom izrade dvaju strateških dokumenata važnih za Hrvatsku. To je Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti”, objasnio je.

Ministar Krstičević je odgovorio i na pitanje o tome hoće li Hrvatska kupiti borbene zrakoplove.

“Ta je odluka odgađana gotovo 15-ak godina. Sada postoji suglasje cijelog državnog vrha da nam je ta sposobnost potrebna, to je naša odgovornost prema budućim generacijama. Vjerujem da ćemo, kao odgovorna vlada i odgovorna država, ove godine donijeti tu odluku. Novac jest problem, ali moramo sagledati sigurnost, moramo voditi računa, analizirati sve moguće opcije, i da kroz stručne analize izaberemo najbolji model za našu Hrvatsku, priuštiv model, odgovoran model. Vjerujem da smo mi u stanju to napraviti”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na temu dana – najave o povratku obveznog služenja vojnog roka.“Obvezni vojni rok zamrznut je 2008. godine. Naša namjera nije vratiti vojni rok, nego mi razmatramo mogućnost temeljnog vojnog osposobljavanja za naše mlade ljude”, rekao je ministar obrane.

“Polazeći od sigurnosne situacije u okruženju te opasnosti i rizika s kojima je suočeno hrvatsko, pa i svako suvremeno društvo, u Glavnom stožeru OS i Ministarstvu obrane razmatra se projekt lakog temeljnog vojnog osposobljavanja mladih ljudi. Znači, tri do četiri tjedna – atraktivno, moderno, u cilju i popularizacije Hrvatske vojske. Bitna je stvar i da ne želimo militarizirati društvo.

Želimo napraviti nešto što je dobro za današnju situaciju. Ovo je 2017. godina. To lako vojno osposobljavanje treba biti u funkciji temeljnih vojnih vještina, pomoći, samopomoći, pomoći civilnim institucijama. Zatim, treba znati kako reagirati kad imamo složene nesreće, prirodne i tehničke, katastrofe. Mislim da bi to za sve mlade na neki način bilo dobro. To je i odgovornost naših mladih ljudi prema našoj Hrvatskoj, prema društvu u cjelini i mislim da bi svi imali koristi od toga”, objasnio je te dodao da se nada da bi se s takvom obukom moglo početi vrlo skoro.

“Stvar je dobre analize, koja je potrebna. Također, želimo da to državu što manje košta. Radimo i na financijskim pokazateljima, tako kad budemo gotovi s tim procesom, izložit ćemo ga hrvatskoj javnosti. Na društvu, na državi je odluka o opravdanosti i modelu kako na najbolji mogući način to riješiti”, rekao je.

Krstičević je prokomentirao i pojačano naoružavanje vojske u susjedstvu, ponajprije u Srbiji.

“Svaka država vodi računa o svojoj sigurnosti i naoružava se onako kako misli da je najbolje. U ovom trenutku Hrvatska vojska vodi računa o svojoj spremnosti. Mi smo spremni izvršiti sve svoje zadaće. Niti jednu državu ne smatramo prijetnjom. Ono što je najbitnije – Hrvatsku nitko nikada više neće ugroziti – bit ćemo spremni reagirati”, zaključio je Krstičević.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI