Kruh u Hrvatskoj skuplji nego u Njemačkoj

Facebook

Cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj lani su bile veće od onih u neusporedivo bogatijoj Njemačkoj, pokazuju računice euro-statističara.

Prema tim podacima, prosječne cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj lani su bile 2,9 posto veće od EU prosjeka. Nimalo optimistični podaci Eurostata govore da su u 2018. godini ove cijene porasle su u odnosu na 2017. godinu, kad su prosjek Unije prelazile za 1,8 posto.

Po cijenama kruha, Hrvatska stoji rame uz rame sa susjednom Slovenijom. Naime, cijene kruha i žitarica u nama susjednoj zemlji lani su za 3,9 posto bile iznad Unijina prosjeka. I u Sloveniji su u 2018. godini bile više od onih godinu ranije, kad su prosjek EU premašivale za 3,5 posto. Ovdje, međutim, valja naglasiti kako su i plaće u Sloveniji veće od onih u Hrvatskoj.

Cijene kruha i žitarica u Hrvatskoj gotovo su dvostruko više od cijena u Rumunjskoj, EU članici s najnižim cijenama tih ključnih prehrambenih proizvoda. Naime, cijene kruha i žitarica u Rumunjskoj čak su 45,8 posto niže od prosjeka Unije.

S druge strane, najviše cijene kruha i žitarica u EU ima Danska, u kojoj su one u prosjeku 52 posto veće od Unijina prosjeka. Na drugom mjestu je Austrija, u kojoj su lani bile 35,3 posto iznad prosjeka EU.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI