KRUNOSLAV CAPAK NAJAVIO ONO O ČEMU SE PRIČA: ‘Na jesen ćemo svakako cijepiti djecu, no neće biti obavezno kao ni za odrasle’

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak su dodijeljena priznanja i zahvalnice na Državnoj smotri učeničkih radova u pilot – projektu “Biosigurnost i biozaštita” u osnovnim i srednjim školama u RH.

Bila je to prigoda da  predstavnici Stožera civilne zaštite i ministar obrazovanja Radovan Fuchs komentiraju stanje epidemije, kao i nastavak cijepljenja.

Sutra u 19:30 će Đani Stipaničev odraditi koncert, nakon što se cijepi, kao svojevrstan poklon onima koji su se ova tri dana cijepili bez poziva. Slično se događa i u Splitu. U Zagorju se dijele ulaznice za toplice. Postoje načini kojima su se određeni stožeri služe.

O tipovima novčanih nagrada nismo razmišljali. Iako Hrvatskom novčarskom zavodu ni to nije strano”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Fuchs je na pitanje o tome razmišljali li se o cijepljenju djece odgovorio negativnim odgovorom. No ističe da o tome ne odlučuje Ministarstvo, već struka nakon istraživanja.



“Mi smo govorili da djeca nisu prioritet, ali da bi trebalo cijepiti djecu s kroničnim bolestima. Na jesen ćemo svakako cijepiti djecu. Međutim, kako ni za odrasle nije obavezno, neće biti ni za djecu. Roditelj će morati potpisati pristanak”, objasnio je Capak.

“Postoje ambulante školske medicine. Postoji mogućnost da se u ordinacijama to organizira, a postoji mogućnost organiziranja na punktovima u školi”, pojasnio je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”, kaže da struka vjeruje kako bi određena cjepiva mogla pružiti imunost nekoliko godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI