KUJUNDŽIĆ OTVORENO O IZBORIMA U HDZ-U, KOALICIJI S MILORADOM PUPOVCEM I MILANOM BANDIĆEM. Neovisan sam kandidat i neću se prikloniti ni jednom taboru

Screenshot

Ivan Kujundžić, kandidat za potpredsjednika HDZ-a, za portal Otvoreno.hr komentirao je aktualno stanje u HDZ-u , koaliciju s Milanom Bandićem i Miloradom Pupovcem.

Kandidat za potpredsjednika stranke smatra da se situacija u HDZ-u mora mijenjati kako HDZ ne bi doživio poraz i na predstojećim parlamentarnim izborima.

“Ako HDZ ne izabere ljude koji su prepoznatljivi, koji su izvorni članovi HDZ-a, koji rade sve ono što HDZ proklamira, kako u svom statutu tako i u svojoj politici, sigurno će doživjeti debakl na parlamentarnim izborima. Ono što ja zagovaram kao neovisni kandidat da naši članovi prepoznaju potrebu zanovljavanja HDZ-a, a posebice u nama koji smo ne samo utemeljitelji nego koji nismo potrošeni u političkom smislu. U politiku treba uključiti ljude koji su postojani i čvrsti, koji ne djeluju po nikakvim navođenjima ‘đavoljih odvjetnika’. To moraju biti ljudi sa svojom vlastitošću i sa svojim subjektivitetom, bez ikakvih utjecaja. Naravno, u timu se treba timski raditi, ali ne ispod crte dostojanstva. Glasovanje i življenje po savjesti je neotuđivo ljudsko dostojanstvo.”

Na pitanje o tome koga podržava za predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića ili Miru Kovača, Kujundžić je još jednom naglasio da je neovisni kandidat.

“Neovisan sam kandidat i neću se prikloniti niti jednom taboru.”



Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom preuzima onaj politički prostor koji je HDZ napustio, smatra Kujundžić.

“Suverenisti legitimno ulaze u naš prostor jer smo ga mi napustili. Mi smo napustili suverenistički koncept, a vidimo sada, posebice na primjeru migrantske krize, da pojedini HDZ-ovci koji su do sada bili daleko od tog koncepta, sada mu se vraćaju.”

Kujundžić smatra i da trenutna migrantska kriza nije humanitarna kriza nego da u pozadini cijele priče stoji želja za mijenjanjem strukture stanovništva Europe.

“Vidimo koliko je veći vizionar bio Viktor Orban nego cijela europska politika koja u svom duhu, hladno promatra ovu krizu. Kriza se trenutno odvija na dalekom jugu pa Europi ne stvara toliku prijetnju, ali Hrvatska se mora malo drugačije postaviti prema Marekeškom sporazumu, koji je također bio nepromišljeno donesen. Imamo sreće pa je taj dokument neobvezujući za Hrvatsku. Hrvatska mora štiti svoju granicu vojskom jer ovdje nije riječ o humanitarnoj nego o programiranoj krizi. Riječ je o programiranoj politici etničkog i religijskog mijenjanja identiteta Europe, a to Europa ne treba dozvoliti. Predložio sam ranije da se osnuje fond savjesti da se pomogne sjeveru Afrike i Bliskom Istoku, kako bi im se pomoglo da ostanu u svojim državama ili na svom kontinentu i to će sigurno biti sretniji nego u zapadnoj Europi gdje postoje neki sasvim drugi ciljevi i interesi. To potvrđuje i trenutni stav Turske”, rekao je Kujundžić.

Kujundžić podržava kandidaturu Pave Kostopeča, ali naglasio je da će čestitati svakome tko se odluči kandidirati za predsjednika zagrebačkog HDZ-a.

“Svojevremeno sam bio jedan od protukandidata predsjedniku zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću, a trenutno sam posve fokusiran na ovu poziciju potpredsjednika stranke i ni o čemu drugom ne razmišljam. Čestitao sam Pavi Kostopeču na iskazanoj kandidaturi kao što ću čestitati i drugima koji se kandidiraju i koji će pokušati svojim vizijama i idejama nametnuti Gradu Zagrebu gdje je HDZ gotovo preko 20 godina u defanzivnoj politici i opterećen je političkom korupcijom.”

S obzirom na to da se otkriva sve više afera u kojima glavnu ulogu igra zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, postavlja se pitanje koliko je poželjno da HDZ održava koaliciju s Bandićem. Kujundžić smatra da se taj odnos mora redefinirati jer trenutno u toj koaliciji HDZ i Bandić nisu ravnopravni partneri niti jednako sudjeluju u kreiranju politike.

“U ovom trenutku ne odgovara nam nikakva koalicija u tom smislu. Koalicija s Milanom Bandićem mora se sasvim drugačije postaviti. U nekoliko sam navrata rekao da nismo puni partneri u toj koaliciji. Zbog toga smo mi na gradskoj razini više ‘smokvin list’ gradske politike, a ne jedan efikasan politički partner koji bi sudjelovao u kreiranju gradske politike.”

“Sudjelujemo partnerski u skupštini Grada Zagreba, a to je daleko od bilo kakvog kreiranja politike. Kad je u pitanju bio Generalni urbanistički plan (GUP), zauzeo sam snažan snažan stav i dao sam podršku struci. GUP se ne može se donijeti bez struke, a u ovom je slučaju u cijelosti zaobiđena struka i strukovne organizacije sa stoljetnom tradicijom. Taj odnos i koaliciju s Milanom Bandićem treba preispitati i postaviti na sasvim druge osnove ako se tu uopće išta više može spasiti”, istaknuo je Kujundžić.

Iako je Milorad Pupovac podržao prijedloge izmjena zakona i glasao jednako kao HDZ-ovi zastupnici u Saboru, Kujundžić ima drugačiji stav.

“Milorad Pupovac postavio se kao politički trgovac. Ukupna hrvatska politika mora voditi računa o svim manjinama, pa tako i o srpskoj manjini. No, ovdje se ne radi o brizi o manjinskim pravima nego je riječ o političkoj trgovini. Treba se donijeti novi izborni zakon. To može biti po načelu Hrvatske kao jedne izborne jedinice gdje će svi glasači ujedno biti i svi građani Hrvatske i u tom smislu bi svi imali pravo glasa. Ovako se neminovno događa politička trgovina gdje se jednu cijelu nacionalnu manjinu dovodi u neugodnost. Ova situacija nas uvodi u političku korupciju i klijentelizam, a to treba izbjeći. Moja ideja je da se to riješi ili kroz drugi dom parlamenta ili da Hrvatska bude jedna izborna jedinica s manjim brojem zastupnika”, zaključio je Ivan Kujundžić za portal Otvoreno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI