KULMINACIJA SLUČAJA ČAVAJDA! HZZO vjerojatno neće platiti troškove prekida trudnoće u Ljubljani

Foto: Cropix

Slučaj trenutno najpopularnije hrvatske trudnice Mirele Čavajde doživljava kulminaciju. Naime, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje najvjerojatnije joj neće odobriti podmirenje troškova prekida trudnoće u inozemstvu, piše Jutarnji list.

Kako neslužbeno doznaje dnevnik, iako hrvatski liječnici odbijaju napraviti zakonom zajamčen zahvat, odbijaju to i izrijekom napisati. Navodno su bolnice poslale dopise u HZZO da je Čavajdi struka ponudila potrebni zahvat, a to je – inducirani porod.

Budući da ona ne želi porod nego prekid trudnoće, to znači da je odbila zdravstvenu uslugu u Hrvatskoj, smatraju u HZZO-u.

Pitanje je ima li HZZO legalnu podlogu da joj odobri zahvat u Sloveniji.

Iako njezin slučaj ima sva obilježja hitnosti, do objave ovog teksta HZZO još nije odgovorio na njezin zahtjev da joj se odobri trošak prekida trudnoće u Sloveniji. Ako pak ona obavi medicinski zahvat prekida trudnoće u Sloveniji, ne može računati na refundaciju troškova koji iznose oko 5000 eura.



Kako piše Jutarnji, odbijenica HZZO-a bit će definitivna potvrda da ju je hrvatski zdravstveni sustav ostavio na cjedilu zavlačenjem i odbijanjem, a ministar zdravstva Vili Beroš obmanuo javnost kad je rekao da će trošak tog zahvata snositi HZZO.

“Ako je odluka gospođe Čavajde da se zahvat učini izvan Hrvatske, zdravstveni sustav će to podržati te će troškove snositi HZZO, kao i kod svih drugih slučajeva kada se medicinski zahvati hrvatskih osiguranika iz opravdanih razloga obavljaju u inozemstvu”, rekao je Beroš.

Podsjetimo, drugostupanjska komisija odobrila je Čavajdi prekid trudnoće, ali kako čelni ljudi u zagrebačkim bolnicama ustraju u tome da nema bolnice koja u Hrvatskoj radi feticid, Klinika za ženske bolesti i porode ponudila je Čavajdi inducirani porod, a ona to nije tražila.

“Gospođi je ponuđeno sve što joj struka u Hrvatskoj u ovom trenutku može ponuditi. To je inducirani porod tijekom kojeg bi dijete zbog svog stanja vjerojatno preminulo”, istaknuo je ministar zdravstva.

Podsjetimo, inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva je zaključio da je drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, “donijela odluku o prekidu trudnoće, o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative”.

Čavajda je prošli petak poslala zahtjev HZZO-u. Uz svoju liječničku dokumentaciju poslala je i dokumentaciju dviju ustanova: KB-a Sveti Duh i KBC-a Zagreb. No, ta dokumentacija HZZO-u nije bila dovoljna pa su zatražili dodatna pojašnjenja.

Kako doznaje Jutarnji list, u ponedjeljak je iz KB-a Sveti Duh stiglo mišljenje da, s obzirom na to da ne mogu obaviti traženi postupak, predlažu da, ako se ne može odraditi niti u drugim ustanovama u zemlji, pacijentica bude upućena u inozemstvo, odnosno traženu Ljubljanu. S druge strane, Petrova kao Referentni centar kao razlog odlaska u inozemstvo navodi feticid i porod.

U HZZO-u tumače da pacijente mogu uputiti na liječenje u inozemstvo na njihov teret samo onda kad se postupak liječenja ne može provesti u Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inozemstvu.

“O pravu na upućivanje na liječenje u inozemstvo odlučuje se rješenjem koje u prvom stupnju donosi Direkcija HZZO-a. Rješenje se daje na osnovi zahtjeva osigurane osobe, odgovarajuće medicinske dokumentacije i obaveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje nadležni referentni centar Ministarstva zdravstva, nadležan prema dijagnozi bolesti osigurane osobe za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, odnosno doktor specijalist ili liječnički konzilij druge zdravstvene ustanove na sekundarnoj i tercijarnoj razini u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a”, naglašavaju u HZZO-u.

Kada se ispune svi uvjeti, HZZO izravno preuzima i plaća troškove.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI