13 GODINA BEZ DINA DVORNIKA: Hrvatski kralj funka iza sebe je ostavio glazbu i karizmu koja se ne zaboravlja!

Prije točno 13 godina na današnji dan 2008. godine napustio nas je domaći “kralj funka” Dino Dvornik. Poznati glazbenik preminuo je u 44. godini, a iza sebe je ostavio neutješnu suprugu Danijelu i kći Ellu.

Toksikološke analize pokazale su kako je do tragičnog ishoda dovela kombinacija tableta za smirenje i antidepresiva. Njegova supruga Danijela je priznala kako je neposredno pred smrt bio jako depresivan, na što je zasigurno utjecala smrt njegovog voljenog oca Borisa Dvornika samo 6 mjeseci ranije. Borisova smrt slomila je Dina.

“Svako vrijeme ima svoje dobro”, kazao je u intervjuu neposredno prije smrti. Vjerovao je da je pravda ta koja je uvijek pobjeđivala i koja uvijek pobjeđuje, a mlade ljude smatrao je ključnima za boljitak svih. Smatrao je da je njegov otac preminuo baš onda kad je on to sam htio.

Njegova se glazba sluša i danas, 13 godina nakon njegove prerane smrti.

Za života je četiri puta dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a posmrtno osam puta. Dva Porina dobiva 1996. godine za skladbu “Afrika”, za hit godine i najbolji aranžman, 1998. godine osvaja Porina za album “Enfant terrible”, za najbolju produkciju i 1999. godine dobiva Porina za album “Vidi ove pisme”, za najbolji kompilacijski album.



Te 2008. Dino se nakon šestogodišnje pauze planirao vratiti na vrh domaćih glazbenih ljestvica. Nažalost, nije uspio dočekati izlazak albuma “Pandorina kutija”. Nekoliko mjeseci nakon njegove smrti, Danijela je izdala album koji je dobio čak 4 Porina te Porin za životno djelo.

Dino je zaslužan što je hrvatska glazba ušla u diskoteke u kojima se do njegovog dolaska na scenu uglavnom čula samo strana glazba.

Prva dva albuma lansirala su ga u glazbenu orbitu, čime je počeo njegov uspon i pohod na glazbene ljestvice Europe. Svojom je glazbom zainteresirao mnoge diskografske kuće diljem Europe, jer je u tom trenutku bio velika avangarda, no sam se nikad nije želio otisnuti dalje od Hrvatske. “Ti si mi u mislima”, “Jače, manijače”, “Tebi pripadam”, “Zašto praviš slona od mene”, “Afrika, Ella E”, “Ljubav se zove imenom tvojim”, Afrika, kao i jedna od himni njegova rodnog grada “Ništa kontra Splita”, samo su neki hitovi koji su obilježili hrvatsku glazbu i ostavili trajan pečat glazbene genijalnosti splitskog “enfant terriblea”. Dino je višestruki dobitnik Porina, ukupno ih je osvojio 11 a posthumno mu je dodjeljen i Porin za životno djelo.

Osim toga, imao je i uspješne duete s Nenom Belanom u spomenutoj pjesmi “Ella E”, Josipom Lisac u “Rušila sam mostove od sna”, Ivanon Banfić u “Nag”. S Borisom Novkovićem snimio je i hrvatsku navijačku pjesmu “Malo nas je, al’ nas ima”. Posljednju glazbenu suradnju ostvario je s frontmenom Psihomodo popa, Davorom Gopcem u pjesmi “Sretan Božić  i sretna Nova godina” koja je poslije objavljena na njegovu posljednjem albumu “Pandorina kutija”.

Osim u glazbi, Dino je svoju darovitost pokazivao i u glumačkim vodama. Prvi se put na ekranu pojavio u ulozi malog sina svog slavnog oca Borisa Dvornika u legendarnoj seriji “Naše malo misto”. Godine 2004. igrao je glavnu ulogu u filmu “Ta divna splitska noć” Arsena Antuna Ostojića.

Njegov veliki rad i težnja za perfekcijom utjecali su i na njegovo zdravlje. Nikad nije krio svoje probleme s ovisnošću s kojima se dugo borio i koji su ga na kraju i odveli u smrt. Naime, kako je poznato, njegovu smrt izazvao je smrtonosni koktel tableta za smirenje, antidepresiva i tableta protiv bolova.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI