17. DANI PERFORMANSA

Kako najavljuje organizator Ivan Mesek: “Značajka ovogodišnjih Dana performansa u Varaždinu jest početak suradnje GMV-a i Galerijskog centra na istom projektu, a kao i svake godine, prikazat ćemo nacionalnu, regionalnu i internacionalnu scenu performansa kroz jedan tematski okvir – liječenje"

Pod nazivom “Liječenje” (Healing) u Varaždinu će se od četvrtka do nedjelje održati 17. Dani performansa, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u palači Sermage u Varaždinu, novoj središnjoj lokaciji manifestacije.

“Riječ je o jednom od najvrjednijih otvorenih prostora u gradu koji se pokazao kao savršena kulisa za razna događanja. Naši Dani performansa već 17 godina pomiču granice u svakom pogledu, pa tako i u prostornom – to nas veseli i zato organizatori imaju našu punu potporu”, rekla je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Bogat program četverodnevne manifestacije najavio je organizator Ivan Mesek, donedavno ravnatelj Galerijskog centra, a odnedavno ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

“Značajka ovogodišnjih Dana performansa u Varaždinu je početak suradnje GMV-a i Galerijskog centra na istom projektu, a kao i svake godine, prikazat ćemo nacionalnu, regionalnu i internacionalnu scenu performansa kroz jedan tematski okvir – liječenje”, istaknuo je Mesek, dodavši da je tematski okvir i ovoga puta napravio Branko Franceschi, kustos manifestacije.

“Liječenje je tu kao ideja umjetnosti koja može svojim djelovanjem utjecati na neke neuralgične točke u društvu, na osvješćivanje ljudi, svijeta u kojem živimo. Unutar toga odabrani su i autori koji će se predstaviti na Danima performansa”, kazao je Mesek.



Među tim je autorima Talijan Turi Scalora koji će napraviti jestivu kulinarsku instalaciju.

“Svi mi volimo i moramo jesti, a to je ponekad čak i opasno – ovisi o tome što jedemo. Drago mi je što sam dobio priliku u Varaždinu postaviti svoju instalaciju s hranom i što će posjetitelji moći vidjeti, ali i pojesti ono što radim”, rekao je Scalori koji će se predstaviti već prvog dana manifestacije.

Dani performansa počet će drukčije nego dosad. Naime, u četvrtak, 7. lipnja, od 19.30 sati, posjetitelji će u dvorištu palače Sermage moći pogledati video Selme Selmani, bosanskohercegovačke umjetnice romskoga podijetla čiji rad utjelovljuje njezinu vlastitu, ali i životnu borbu njezine zajednice, koristeći performans, slikarstvo, fotografiju i video instalacije. Pola sata poslije performans pod nazivom “Sve i ona 1.2” izvest će Tara Ivanišević, a finale dana bit će hrvatska premijera filma “Flames”, Zefreya Throwella i Josephine Decker.

Svojim će se performansima u petak i subotu predstaviti Slavica Marin, umjetnica koja se izražava kroz performanse, skulpture, slike i instalacije, zatim multimedijalni umjetnik Gildo Bavčević te slikar, pisac i redatelj kratkih filmova Željko Kipke. Kao i obično, bit će organizirane izložbe na kojima će se u Galerijskom centru predstaviti likovni umjetnik i filmski autor Dan Oki, dok će u Galeriji starih i novih majstora u palači Sermage biti postavljena izložba “Grand Tour” Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića. Riječ je o slikaru i fotografu u zajedničkoj misiji putovanja biciklom i bilježenja tih putovanja kistom i fotoaparatom. Upriličit će se i promocija knjige Suzane Marjanić “Topoi umjetnosti performansa-lokalna vizura”.

“Suzana je naš najveći stručnjak za performans i svake je godine u Varaždinu na Danima performansa. Ovoga će puta predstaviti knjigu u kojoj se obrađuje i ono što smo mi ovdje radili svih ovih godina”, objasnio je Ivan Mesek.

U večernjim će satima biti i glazbe – od multimedijalnog umjetnika Gilda Bivčevića, za tu priliku i DJ-a, do koncerta grupe Mayales koja je već 25 godina na hrvatskoj glazbenoj sceni, a prošle je godine dobila i nagradu Porin za najbolji album.

Ovogodišnji 17. Dani performansa u Varaždinu završit će u nedjelju, tradicionalnom Kavom s umjetnicima koju će posjetitelji ovoga puta moći popiti ispod stare platane u dvorištu palače Sermage.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI