28. Dani hrvatskog filma donose sve od starih majstora do mladih autora

Festival će se održavati u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Konkurencija animiranog filma ovogodišnjih, 28. Dana hrvatskoga filma, donosi filmove nekoliko generacija hrvatskih autora, od danas već klasika poput Joška Marušića, preko srednje generacije, Daniela Šuljića, Vladislava Kneževića i Dina Krpana do mladih animatora, od kojih su neki već afirmirani na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Organizatori festivala iz programa ističu film koji je “izvrsnim pripovijedanjem i sukladnom stop-animacijskom tehnikom privukao projekt u kojemu su veliku ulogu imali amateri. Riječ je o filmu Neobična kupka gospodina Otmara u režiji akademskog kipara Nike Radasa i pacijenata Klinike za psihijatriju Vrapče o stigmatizaciji onih koji svijet vide drukčijim očima.

Osim terapijskog, ovim je filmom zahvaljujući sljubljivanju u nas rijetko uspjelog scenarija animiranog filma i tehnike ostvaren i puni umjetnički učinak – intrigantno i emotivno alegorijsko djelo”, kažu s DHF-a.

Bit će tu i dugometražni animirano-dokumentarni film Chris the Swiss Anje Kofmel koji je svojedobno izazvao kontroverze zbog priče o smrti švicarskog novinara tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Naslovni junak pridružio se legionarskim postrojbama pod vodstvom Eduarda Rózsa-Floresa zvanog Chico, a njegovo nikada u potpunosti razjašnjeno ubojstvo godinama kasnije preraslo je u opsesiju autorice filma, njegove rođakinje. U istraživačkom, ali i osobnom filmu animacija se uspjelo koristi u prikazu prošlih vremena, a zapaženu „ulogu“ u filmu ostvario je i onodobni „fikser“ stranih novinara, a danas uspješni filmski producent
Siniša Juričić, napominje se u najavi. Doajen hrvatskog animiranog filma Joško Marušić u filmu Eutanazija nastavlja svoje recentne preokupacije suvremenim moralom, služeći se
prepoznatljivim karikaturalnim crtežom svojih ranijih uspješnica.



Daniel Šuljić je posegnuo za alegorijskim prikazom totalitarizma u filmu Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali, koji je igrao i na najprestižnijem svjetskom animacijskom festivalu u Annecyju. Autor eksperimentalnih filmova Vladislav Knežević u svojoj jedinstvenoj
znanstvenofantastičnoj poetici ispituje granice realnosti i medijske reprezentacije na presjecištu eksperimentalnog i animiranog u filmu Dokument Parakozmik, a Dino Krpan zaputio se u vrijeme sedamnaestostoljetnih progona vještica u filmu Malleus Dei.

Petra Zlonoga nakon nagrađivane Gladi i folklorno-eksperimentalne Dote dolazi na festival s novim filmom Jedan od mnogih, u kojemu nastavlja sa svojim omiljenim motivima flore i faune. Majstori lutka-filma Ivana Bošnjak i Thomas Johnson se, pak, nakon Simulakre iz 2014. godine, vraćaju novom stop-animacijom koja je također igrala u Annecyju – Udahnut život.

To je priča o povezivanju mlade žene sa životnom energijom prirode u kojem ona koristi svoj talent kako bi životinje koje obrađuje ‘vratila’ u njihov prirodni okoliš, sve dok u životinjama koje preparira ne otkriva rolu nerazvijenog filma. Od radova mladih talenata u konkurenciji su animiranofilmska adaptacija pjesme Charlesa Baudelairea, filmski debi slobodnog umjetnika Nenada Jankovića, Albatros, dok se M Karle Skok najavljuje kao duhoviti hiperbolični pogled na nevolje s menstruacijom.

Tu su još psihološki film Ne ću Jasne Čagalj, Osmijeh Matee Kovač, Zagubljena sjećanja Ivane Radić te Prvi korak Petre Kožar, “pomalo metaforička psihološka studija o stvoru koji na stablu sanja o pustolovinama.”

Od ukupno 246 prijavljenih filmova 106 je odabrano u natjecateljski program: 14 animiranih, 23 dokumentarna, 14 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, 16 eksperimentalnih, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih videospotova.

Dani hrvatskog filma tradicionalna su smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih filmova, a uz filmski program, donosi i izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te bogat kulturno-zabavni sadržaj

Festival će se održavati u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI