BOLONJEZ NE MORA BITI S MESOM: Možete ga napraviti s lećom i orasima

Mislite da bolonjez mora biti s mljevenim mesom? Varate se! Nataša, vlasnica blog Burbon i borovnice, donosimo recept za vegeterijanski bolonjez kojeg nećete moći pojesti samo jedan tanjur.

Bolonjez s lećom i orasima

Jednostavan bolonjez sa sastojcima koje svi imamo doma! Možete ga napraviti samo s lećom, ali s orasima ćemo dobiti puno bolji okus i teksturu.


Orahe usitnite nožem ili multipraktikom, samo pripazite da ih ne smeljete potpuno. Trebaju nam sitni komadići, ne brašno.

Na samom kraju dio umaka ćemo zblendati, time će umak biti puno kremastiji. Ja koristim blender ali možete upotrijebiti i štapni mikser.



Kako napraviti ovaj bolonjez.

Prvo ćemo zdinstati luk, celer, mrkvu i papriku.

Dodat ćemo orahe, leću i umak.

Kuhat ćemo lagano oko sat vremena ( ili više).

Dio umaka ćemo zblendati kako bismo dobili još kremastiju teksturu.

Sastojci:

-Malo maslinovog ulja

-Velika mrkva, naribana

-2 prutića celera, narezna na sitno

-1 crvena paprika, narezana na manje kockice

-1 veći luk, narezan na sitno

-3 režnja češnjaka, naribana

-Pola chilli papričice, narezane na sitno

-1 žlica  koncentrata rajčice

-150 grama oraha, usitnjena

-200 grama suhe smeđe leće

-1 litra povrtnog temeljca

-1 konzerva sjeckanih rajčica/ passate ili svježe šalše

-Malo vina ( crnog ili bijelog)

-Začini – Sol, dimljena crvena paprika, origano, cimet, lovorov list, muškatni oraščić

-Tjestenina po izboru

Postupak:

Na malo maslinovog ulja zdinstajte luk, mrkvu, celer i papriku. Dinstajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.

Dodajte češnjak, žličicu cimeta i chilli papriku pa dinstajte još minutu, dvije.

Dodajte orahe, leću, koncentrat rajčice, umak od rajčice, povrtni temeljac i malo vina, dobro promiješajte i dovedite do vrenja. Stavite ostatak začina i kuhajte na laganoj vatri sat vremena, povremeno miješajući. Po potrebi, tokom kuhanja, dodajte još malo povrtnog temeljca ili vode.

Kad je umak gotov, odvojite nekoliko kacijola/zaimača/šeflja  ( ja sam odvojila 3 kacijole) i taj dio zblendajte.

Pripazite da u dijelu koji blendate nema lovorovog lista.

Prebacite natrag u umak, probajte pa po potrebi doradite začinima.

Poslužite s omiljenom tjesteninom, svježim bosiljkom i po želji žlicom biljnog grčkog jogurta ili biljnog parmezana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI