CARSKA VINA PREDSTAVLJENA U ZAGREBU: Nekad se pilo na Bečkom dvoru, a danas u ekskluzivnim restoranima

Ljubav prema vinovoj lozi u tradiciji obiteljskog podrumarstva Grge Vasilja iz Međugorja bez prekida traje više od 170 godina. Vina iz vinarije Carska vina Grgo Vasilj predstavljena su nedavno u Zagrebu.

Kako je objasnio Andrija Vasilj, sin Grge Vasilja, autohtona hercegovačka sorta vinove loze žilavka bila je jedno od službenih vina na Bečkom dvoru. Tragom toga, odlučili su svoja vina nazvati – Carskim vinima.

Vasilj je istaknuo kako su modernu proizvodnju i izlazak na pravo tržište sa svojim vinima započeli 1994. godine. Vinogradi obitelji Vasilj nalaze se na 22 hektara površine. Vinarija trenutno proizvodi oko 80 tisuća butelja godišnje.

Vrativši se u mislima u prošlost i u ono što su mu pričali otac i djed, Andrija Vasilj je rekao kako su prve nagrade za vina dobili davne 1912. godine.



No, treba istaknuti kako Carska vina obitelji Vasilj nisu na širokom tržištu dok su žilavka i blatina fine edition u retailu. Prema riječima Andrije Vasilja u kreiranju vina konzultiraju  poznate hercegovačke enologe Tihomira Prusinu, Hrvoja Augusta i Darka Šimića.

Zagrebačku prezentaciju Carskih vina vodio je sommellier Tomo Jakopović. Sve je počelo  Carskom žilavkom PREMIUM iz 2020. u kojem se nalazi 99 posto žilavke, a jedan posto su također tradicionalne hercegovačke sorte bena i krkošija.

Inače, čak pet od sedam predstavljenih vina imaju nazive po djeci Andrije Vasilja: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (IVA) i David. Andrija Vasilj je naglasio kako su u stvaranju kvalitetnih vina bitni ustrajni rad u vinogradu, ali i u podrumu.

“Morate imati dobru sirovinu. Ove godine na naših 22 hektara ubrali smo 120 tona odličnog grožđa, a to je preduvjet da se preciznim radom u podrumu dobiju kvalitetna i vrhunska vina”, rekao je Vasilj.

Naglasio je kako želi poslati poruku da je “Hercegovina vinska regija”.

“Iako su se nekada vinogradi nalazili na površini od 6000 hektara danas to, nažalost, više nije tako. Mladi su otišli u inozemstvo i nema tko raditi. No, svejedno ima onih koji rade i dalje pa stoga nada u vinogradarsko-vinarski boljitak traje i dalje”, zaključio je Vasilj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI