Dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta

screenshot/CROPIX

Prošlog tjedna u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu održana je svečanost povodom dodijele Nagrade hrvatskog glumišta koja se dodjeljuje 24. studenoga u spomen na isti datum davne 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra rekao da će se od danas na zagrebačkoj pozornici glumiti samo na hrvatskome jeziku.

screenshot/CROPIX

Već i prije same dodjele dobitnici dviju nagrada bili su poznati javnosti – dirigent Nikša Bareza dobio je nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u operi, dok je za dramu tu istu nagradu dobio glumac Krunoslav Šarić.

Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljen je ansamblu i autorskom timu predstave “Flex”, u produkciji Kunst teatra iz Zagreba i u režiji Ivana Penovića, dok su posebna priznanja dobili Sonja Kastl od Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika te Zlatko Vitez od Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

screenshot/CROPIX

Nagrade u ostalim kategorijama su:

Najbolje glumačko ostvarenje u radio drami – Marija Kolb za ulogu radio drami “Tuga”.



Najbolja redateljska ostvarenja u TV drami – Goran Rukavina za režiju TV serije “Počivali u miru”.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina (balet) – Ozana Mirković za ulogu Margot u baletu “Opasne veze”.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina (opera) – Ivan Šimatović za ulogu Zrinjskog u operi “Nikola Šubić Zrinjski”.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina (drama) – Matea Marušić za ulogu Laure Wingfield u predstavi “Staklena menažerija” i Mateo Videk za ulogu Ivana u predstavi “Huddersfield”.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju – Zdravka Ivandija u drami “Geranium” i u predstavi “Bajka o ribaru i ribici” (scenografija) i Dženisa Pecotić u predstavi “Tonček i Točkica” (kostimografija)

Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade – Vini Jurčić i Irena Tereza Prpić za ulogu blizanki u predstavi ”Blizanke” i Matija Šakoranja za ulogu Zrksa u predstavi ”Huligan”.

Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu ili mlade (drama) – ”Tonček i Točkica” u režiji Anje Maksić Japundžić i produkciji Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Za najbolja umjetnička ostvarenja (balet) – Iryna Chaban Bilandžić za ulogu Medore u baletu ”Gusar” i Tomislav Petranović za ulogu Vikonta De Valmonta u baletu ”Opasne veze”.

Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje (balet) – Valentina Turcu za koreografiju predstave ”Smrt u Veneciji”.

Za najbolju predstavu u cjelini (balet) – ”Smrt u Veneciji” na glazbu Gustava Mahlera, u koreografiji Valnetine Turcu i u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolja umjetnička ostvarenja (opera) – Ivana Lazar za ulogu Kraljice noći u operi ”Čarobna frula” i Giorgio Surian za ulogu Macbetha u operi ”Macbeth”.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje (opera) – Ivo Lipanović za dirigiranje opere ”Nabuccou” režiji Georgija Para i Jelene Bosančić i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

Za najbolju predstavu u cjelini (opera) – ”Čarobna frula” pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze, u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave – Ana Marija Veselčić za dramski tekst ”Domaši”.

Sporedna ženska uloga – Vlasta Ramljak za ulogu Omame u predstavi ”Doljnjodravska 11”.

Sporedna muška uloga – Živko Anočić za ulogu Uga u predstavi ”Kiklop”.

Za najbolja umjetnička ostvarenja (drama) – Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi ”Konstelacije” i Rade Šerbedžija za ulogu Georgea u predstavi ”Tko se boji Virginije Woolf”.

Za najbolje redateljsko ostvarenje (drama) – Saša Anočić za režiju predstave ”Kiklop” u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Za najbolju predstavu u cjelini (drama) – ”Kiklop” Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella

Facebook Comments

Loading...
DIJELI