‘Dolor y Gloria’ najuspješniji film na dodjeli nagrade Goya

Screenshot

Film „Dolor y Gloria“ (Bol i slava), španjolskog redatelja Pedra Almodovara, najveći je dobitnik dodjele nagrade Goya, španjolskog ekvivalenta američkog Oscara.

Ta je drama osvojila sedam nagrada među kojima onu za najbolji film, najboljeg glumca Antonija Banderasa i najboljeg redatelja Almodovara.

Nagrada Goya najvažnija je španjolska nacionalna filmska nagrada koju od 1987. godine dodjeljuje Akademija filmske umjetnosti i znanosti, a u subotu navačer njezino 34. izdanje održano je u južnome gradu Malagi, rodnom mjestu Banderasa. Na njemu su dominirale drame.

Antonio Banderas, koji je prvi put surađivao s Almodovarom 1982. godine na filmu “Laberinto de pasiones” (Labirint strasti), zahvalio je redatelju na gotovo 40 godina dugoj suradnji.

“Naučio sam toliko od tebe, ne samo na području umjetnosti, svijeta filma, nego i života. Najbolje radove ostvario sam s tobom“, izjavio je Banderas primajući nagradu, malu brončanu bistu s likom slavnog slikara Francisca Goye.



Rekao je kako se nada ponovno raditi s Almodovarom u budućnosti.

Drama „Dolor y Gloria“ priča je o filmskom redatelju i njegovu odrastanju, sazrijevanju, homoseksualnosti i drogi. Taj film je jedan od kandidata za nagradu Oscar za najbolji strani film na ceremoniji koja će se održati u Los Angelesu 9. veljače.

Penelope Cruz, koja također glumi u tom filmu, nije u subotu navečer dobila nagradu za najbolju glumicu. To je priznanje otišlo u ruke Belen Cuesta za ulogu u povijesnoj drami “La trinchera infinita” (Nepregledni rov). Cuesta je dosad glumila u španjolskim komedijama.

Treća nagrađena drama u Malagi bio je film redatelja Alejandra Amenábara o španjolskom građanskom ratu (1936.-1939.) „Mientras dure la Guerra“ (Dok traje rat). Taj je film dobio pet nagrada među kojima i za sporednog glumca Eduarda Fernandeza.

Ceremoniji su prisustvovale istaknute osobe iz španjolske politike i filma, uključujući premijera Pedra Sancheza, kojeg su voditelji programa i dobitnici nagrade, među kojima i Almodovar, pozvali da učini više za kulturu i španjolsku kinematografiju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI