DUBROVAČKE LJETNE IGRE: Završetak s Carpenterom

Spektakularni glazbeni događaj zaključit će 69. Dubrovačke ljetne igre programom koji festivalskoj publici donosi Rahmanjinove Varijacije na Paganinijevu temu u obradi koju potpisuje sam Cameron Carpenter, a svoju verziju skladbe opisuje kao „Rahmanjinova na steroidima“

U velikoj koncertnoj završnici 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastupit će vrhunski američki orguljaš Cameron Carpenter sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kojim će ravnati talijanski dirigent Daniele Rustioni, ispred crkve sv. Vlaha u subotu, 25. kolovoza s početkom u 22 sata.

Koncert će izravno prenositi HRT na svom televizijskom Prvom programu te radijskom Trećem programu.

Spektakularni glazbeni događaj zaključit će 69. Dubrovačke ljetne igre programom koji festivalskoj publici donosi Rahmanjinove Varijacije na Paganinijevu temu u obradi koju potpisuje sam Cameron Carpenter, a svoju verziju skladbe opisuje kao „Rahmanjinova na steroidima“.

Uslijedit će Finale Simfonije br. 1 Louisa Viernea, francuskog skladatelja i glavnog orguljaša crkve Notre-Dame u Parizu, a kobni srčan udar od kojeg je preminuo 2. lipnja 1937., dogodio se za vrijeme njegovog 1750. orguljaškog recitala upravo u spomenutoj crkvi. Od šest stavaka prve simfonije, danas je najpoznatiji upravo završni Finale, koji je skladatelj nazivao „moja Marseljeza“.

Koncert će zaključiti orguljaška Simfonija br. 3 u c-molu, monumentalno djelo francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa koji je nakon što ju je završio skladati izjavio: „Dao sam sve što sam imao dati. Ono što sam tu postigao, neću nikada više postići.“, svjestan da je ostvario zadnji pothvat u simfonijskoj formi.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI