Dušan Makavejev preminuo u 87. godini

screenshot

Poznat je kao jedan od osnivača filmskog crnog vala, filmova kojima je kritizirao trulo društvo, kako komunističko tako i kapitalističko.

U Beogradu je u 87. godini preminuo proslavljeni redatelj Dušan Makavejev. Rođen je 13. litopada 1932. u Beogradu, a diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Poznat je kao jedan od osnivača filmskog crnog vala, filmova kojima je kritizirao trulo društvo, kako komunističko tako i kapitalističko.

Poznati su mu filmovi “Parada” (1962.), “Čovjek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967.), “Nevinost bez zaštite” (1968.), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972.), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993.).

Njegov film “Misterije organizma” (1971.) ustvari je bio posvećen nikad dovoljno priznatom psihoanalitičara Wilhelmu Reichu.

Punih 15 godina nije bio prikazan u Jugoslaviji zbog eksplicitne seksualnosti i parodije socijalističke ikonografije.



https://www.youtube.com/watch?v=Wo4IE99W4rc

Za metafilm Nevinost bez zaštite 1968. godine osvojio je Srebrnog medvjeda u Berlinu.

Bio je urednik mnogih listova: “Student”, “Književne novine” i “Danas”. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medvjed u Berlinu, Srebrena arena u Puli, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke…

U rujnu prošle godine promoviran je u počasnog doktora na Rektoratu umjetnosti u Beogradu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI