Europarlamentarci traže koordiniranu potporu za kulturni i kreativni sektor

Screenshot

Europski parlamentarci uputili su otvoreno pismo Europskoj komisiji i državama članicama, u kojemu upozoravaju na zajedničku odgovornost u zaštiti “kulturnoga ekosustava” diljem Europe te traže koordiniranu potporu kulturnim stvaraocima pogođenima krizom covida-19.

“Naša je odgovornost zaštititi i podržati kulturni ekosustav i stvaratelje diljem Europe kako bismo osigurali da mogu nastaviti stvarati kulturu, u ovim teškim vremenima i u budućnosti,” stoji u pismu koje su europski parlamentarci Niklas Nienaß i Salima Yenbou uputili predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen.

Pandemija covida-19 teško je pogodila kulturne i kreativne sektore u cijeloj Europi, ističu, pri čemu su kulturni stvaratelji posebno izloženi s obzirom da je riječ o sektorima za koje je karakteristično samozapošljavanje, “freelance” i fleksibilnost posla. U kombinaciji s malim ili nikakvim pristupom socijalnim davanjima, gubitak prihoda predstavlja izravnu i neposrednu prijetnju egzistenciji autora, izvođača i svih kulturnih operatora, od kojih su mnogi već teško preživljavali i prije novonastale situacije, napominju.

Pozivaju Europsku komisiju i države članice da hitno poduzmu koordinirane mjere te učine sve što im je u mogućnosti kako bi se ublažile negativne posljedice krize za taj sektor, a posebno na neovisne kreativce.

“Potrebne su proaktivne, opsežne i integrirane mjere u svim područjima politike kako bi se postigao snažan i trajan učinak, kako kratkoročno tako i dugoročno,” stoji u pismu koje su uputili Europskoj komisiji u ime 105 članova Europskog parlamenta i 312 udruge iz kulturnog i kreativnog sektora (CCS) koja predstavljaju više od milijun građana EU-a koji rade u CCS-u.



Kratkoročno traže da se čitavom kulturnom ekosustavu ponudi financijska pomoć proporcionalna udjelu kulturnog i kreativnog sektora u gospodarstvu, uključujući osiguranje pristupa prijavi nezaposlenosti i drugim socijalnim davanjima za sve kulturne djelatnike, s posebnom pažnjom na “freelancere”, samozaposlene i druge osobe u atipičnim oblicima rada.

Kulturnim profesionalcima treba se pružiti hitna pomoć primjerice u obliku poreznih olakšica, zajmova, (mikro) kredita, nadoknade za gubitke i slično, upozoravaju.

Ističu nadalje kako nakon završetka krize covida-19 EU mora osnovati adekvatno financiran paket poticaja za kulturne stvaraoce u cijeloj Europi kako bi se riješili dugoročnih učinaka krize na CCS, te radi zaštite sektora od budućih šokova, primjerice kroz povećanje javnog financiranja umjetnosti i kulture, istovremeno osiguravajući njihov pristup drugim izvorima financiranja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI