Filmske nagrade i nastavak filmskog hita “Mamma Mia!” diljem Hrvatske

Velika Zlatna Arena za najbolji film na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu dodijeljena je filmu "Mali" redatelja Antonija Nuića, produkcijske kuće Propeler film, producenata Borisa T. Matića i Lane Matić, a nagradu publike Zlatna vrata Pule osvojio je film "Comic Sans" redatelja Nevija Marasovića s prosječnom ocjenom 4,92

Prigodnom svečanošću i dodjelom “’Zlatnih Arena”’ u subotu navečer u pulskoj Areni završen je službeni dio ovogodišnjeg, 65. Pulskog filmskog festivala koji je, kako je ustvrdila ravnateljica Gordana Restović, donio novi iskorak u filmskoj produkciji.

Velika Zlatna Arena za najbolji film na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu dodijeljena je filmu “Mali” redatelja Antonija Nuića, produkcijske kuće Propeler film, producenata Borisa T. Matića i Lane Matić, a nagradu publike Zlatna vrata Pule osvojio je film “Comic Sans” redatelja Nevija Marasovića s prosječnom ocjenom 4,92.

Najviše Zlatnih Arena, po pet, na ovogodišnjem festivalu osvojili su filmovi “Osmi povjerenik” redatelja Ivana Salaja i “Comic sans” redatelja Nevija Marasovića.

Nakon dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima uslijedilo je prikazivanje svečane premijere filmskog mjuzikla “Mamma Mia: Here We Go Again!” redatelja Ola Parkera.

Nastavak filmskog hita “Mamma Mia!” koji je velikim dijelom sniman na Visu, svjetsku premijeru imao je u Londonu. Za glazbu i stihove ponovo su bili zaduženi članovi grupe ABBA Benny Andersson i Björn Ulvaeus koji su bili i izvršni producenti, uz Garyja Goetzmana i Judy Craymer, autoricu i producenticu hit-mjuzikla koji je bio temelj za istoimeni film.



U razdoblju od 22. do 25. srpnja, film koji je većim dijelom sniman na Visu, prikazivat će se na ljetnim pozornicama diljem Jadrana. Film u redovnu kinodistribuciju kreće 26. srpnja.

Svečanoj pretpremijeri u pulskoj Areni nazočili su redatelj i scenarist filma Ol Parker te glumci Jeremy Irvine, Josh Dylan i Hugh Skinner.

“Jako smo sretni što pred svima vama tu stojimo. Kako smo dosta vremena proveli na Visu snimajući ovaj film te tamo stekli puno prijatelja, ovo je kao da smo se vratili kući”, rekao je redatelj pred okupljenima u pulskoj Areni.

“Film Mamma Mia! Here We Go Again” većinom je sniman na Visu, gdje je filmska ekipa provela 24 dana. Na setu je bilo angažirano više od 270 hrvatskih filmskih djelatnika i statista, koje su redatelj i glumci pohvalili tijekom medijske konferencije uoči projekcije u pulskom amfiteatru.

“Od radnika hrvatske filmske industrije dobili smo sve što smo trebali. Bili smo impresionirani brzinom i profesionalnošću, bila je to suradnja za poželjeti. Dobili smo sve potrebne resurse i potporu u jako kratkom roku te smo na tome neizmjerno zahvalni”, kazao je Parker koji je, ističe, imao u planu snimati na nekoliko različitih otoka, no on i snimatelj Robert Yeoman odlučili su ostati na Visu jer im se odmah učinio kao idealna lokacija za film.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić na medijskoj konferenciji zahvalio se cijeloj filmskoj ekipi na uspješnoj suradnji. “Ovo je jedan od projekata na koji smo cijelo vrijeme ponosni. Otkad su se prijavili na HAVC-ov sustav poticaja te otkad ga je servisni producent Pakt Media snimao na Visu, do postprodukcije i prvih trailera i, konačno, do regionalne premijere u Areni. Ovo je film koji je toliko puno napravio za Hrvatsku, no njegov ćemo utjecaj osjetiti tek u danima, mjesecima i godinama koje dolaze”, rekao je Rafaelić.

Glumac Josh Dylan, koji je u filmu utjelovio mladog Billa (Stellan Skarsgård), kazao je kako se glumačka ekipa na Visu sjajno provodila.

“’Svakoga dana smo se kupali, a s ljudima i s otokom smo razvili divan odnos. Vis nam je postao dom, bilo je to posebno iskustvo za sve nas”, istaknuo je Dylan.

U filmu se isprepliću događaji iz prošlosti i sadašnjosti, a glume Colin Firth, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Lily James, Josh Dylan, Jeremy Irvine, Hugh Skinner, Christine Baranski, Julie Walters i Cher.

Nakon premijere u pulskoj Areni, film će se prikazivati na ljetnim pozornicama diljem Jadrana: Komiža 23.7., Vis 23.7., Opatija 25.7., Dubrovnik 22.7., Mali Lošinj 22.7., Brač (Supetar) 25.7., Bol 23.7., Hvar 22.7., Split (Bačvice) 24.7., Biograd na Moru 23.7., Rab 22.7., Murter 22.7.

Film Mamma Mia! Here We Go Again u redovnu kinodistribuciju kreće 26. srpnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI