Filmski megaspektakli u Zagrebu

Ogromna je prednost što svaka zagrebačka četvrt ima drukčiju arhitekturu i atmosferu

Hollywoodski megaspketakli otkrili su još prije par godina Hrvatsku kao idealnu destinaciju za snimanje svojih megaspketakala.

Upravo zato osnovan je poseban ured koji će se binuti o zahtjevnim produkcijama u Zagrebu – Filmski ured grada Zagreba kojega vodi producentica Mia Pećina. “Zahvaljujući trudu naših producenata i poreznim poticajima, našim ulicama tako sada ponovno kroče neka od najvećih imena iz svijeta filma. Ogromna je prednost što svaka zagrebačka četvrt ima drukčiju arhitekturu i atmosferu, zbog čega im možemo ponuditi vrlo različite filmske setove na relativno malenom prostoru. Stranci to cijene, a mi dobivamo unosan posao jer plaćanjem smještaja, hrane i drugih davanja oni pune i gradski i nacionalni proračun. Od stranih filmaša profitiraju i naši filmski radnici i poduzetnici. Samo hotel Westin lani je tako uprihodio gotovo pola milijuna kuna – pojasnila je Mia Pećina” – objašnavajući zašto je produkcijama koje u Hrvatskoj zapošljavaju stotine ljudi važno imati jednu točku na kojoj će rješavati sve, od vatrogasnih vozila i hitne pomoći do smještaja i lokacijskih dozvola.

U uredu je trenutačno zaposleno troje ljudi, a osim o velikim inozemnim projektima, brinut će se i o potrebama stranih televizijskih ekipa, kao i domaćih filmaša koji će snimati na ulicama glavnog grada.

“Svi koji žele snimati u Zagrebu prvo će morati prijaviti svoj projekt nama, putem online formulara. U protivnom jednostavno neće moći snimati. Tako se to radi svuda u svijetu. U osmišljavanju našeg načina rada najviše smo se vodili primjerom i savjetima bečkog filmskog centra” kazala je Mia Pećina. Osim pružanja servisnih usluga, kaže, mnogo će ulagati u promociju Zagreba kao filmske lokacije, a nada se da će uskoro svi veći hrvatski gradovi imati svoje filmske urede. Do sada ih postoji nekoliko, a producenti procjenjuju da se na svaku uloženu kunu zajednici izravno ili neizravno od filma vrati oko 16 kuna.

Mia Pećina u Hrvatskoj je do sada pokretala Weekend Media Festival i Dane komunikacija te filmske festivale Libertas i Fantastic, a u SAD-u je radila na TV projektima. Ovo će joj biti prvi put da se filmom bavi kao službenica grada.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI