Filmski program u Dokukinu KIC u znak sjećanja na prerano preminulog Matiju Vukšića

screenshot/jutarnji.hr

U znak sjećanja na Matiju Vukšića, novinara, scenarista i filmskog redatelja, zagrebačko Dokukino KIC pripremilo je za nedjelju, 8. prosinca projekciju njegova dvaju filmova kojima se pozicionirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije.

Na stvaralaštvo talentiranog, prerano preminulog autora nagrađivanih dokumentaraca (Benjamin, Irokez, Djeca tranzicije) i kratkih igranih filmova (Goranova ulica, Čistačica), podsjetit će njegov kratkometražni film “Benjamin” (2009.) i dugometražni “Djeca tranzicije” (2014.).

“Benjamin” je prikazan na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu te je osvojio Grand Prix na Festivalu studentskog filma Early Bird u Sofiji.

Kako se napominje u najavi, ta filmska priča prati sedamnaestogodišnjeg Roma iz naslova, koji je državni je prvak u geografiji. Nezadovoljan životom u romskom okruženju pokušava pronaći način da bude prihvaćen. Njegovi roditelji, Jehovini svjedoci, smatraju da je uspješan zahvaljujući religiji i Bogu, no on se s njima ne slaže. Oni ne odobravaju njegovu posvećenost i bavljenje hip-hopom, ali u plesu Benjamin vidi priliku da se dokaže svima.

Za dugometražni dokumentarac “Djeca tranzicije” svojedobno je filmski kritičar Jurica Pavičić napisao da je društveno najvažniji domaći naslov sezone, i to ne samo na području dokumentaraca. Film je između ostalog prikazan na filmskim festivalima u Motovunu, Sarajevu, Beogradu, Puli i Ljubljani.



Film prati Davida, Nataliju, Lanu i Martu, djecu koja odrastaju unutar različitih obitelji. “Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost”, stoji u najavi.

Uvodnu riječ prije projekcije održat će redatelj Robert Zuber, a ulaz je slobodan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI