(FOTO) MALA ZLATNA RIBICA IZ AKVARIJA IZRASLA U DIVLJU RIBETINU! Nakon par godina dosegle veličinu nogometne lopte!

Foto. Pixabay/Ilustracija

Vlasti u Minnesoti apelirale su na vlasnike akvarija da prestanu puštati svoje kućne ribice u vodotoke, a sve nakon što je iz lokalnog jezera izvučeno nekoliko ogromnih zlatnih ribica koje mogu izazvati pustoš na autohtonim vrstama, piše Guardian.

“Molim vas, ne puštajte svoje zlatne ribice u ribnjake i jezera! One rastu veće nego što mislite i uzrokuju lošu kvalitetu vode, ugrožavajući donje sedimente i biljke”, objavili su na Twitteru.

Prošlog studenog službenici u obližnjem okrugu Carver uklonili su iz lokalnih voda čak 50.000 zlatnih ribica.

Invazivne strane vrste jedan su od pet uzroka promjena u prirodi, uz promjene u korištenju tla i mora, izravno iskorištavanje organizama, klimatske promjene, onečišćenje i invazivne strane vrste. Na njih su upozorili u zastupnici Europskog parlamenta, piše Jutarnji, te dalje navodi:

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nedavno je pak objavilo da se na popisu stranih vrsta za Europu trenutno snalazi preko 12.000 stranih vrsta, a prema procjenama 10 do 15 posto od tog broja su invazivne strane vrste. U prirodi Hrvatske trenutno je zabilježeno nešto više od 900 stranih vrsta, uključujući oko 650 biljnih i oko 250 životinjskih vrsta.



Divlji oblik zlatne ribice hranjenjem vodenim biljem i kopanjem po dnu mijenjaju izgled staništa i povećavaju zamućenost vode, što doprinosi smanjenju brojnosti zavičajnih vrsta u takvim staništima. Osim biljem, hrane se i vodozemcima, kolutićavcima, mekušcima, rakovima i kukcima. Prijenosnici su raznih patogena, od čega i nekih zoonoza.

Najčešća zabilježena duljina tijela zlatne ribice je 10-22 cm, a najveća 48 cm. Najveća zabilježena starost je 41 godina.

Foto: City Of Burnsville, Minnesota – Municipal Government
Facebook Comments

Loading...
DIJELI