Frankfurtski sajam knjiga: “Trebamo razgovarati”

EPA/ARNE DEDERT

"Mi dopuštamo da se čuje svako mišljenje, sviđalo nam se ili ne", rekao je direktor sajma Juergen Boos. "I mi imamo svoje stajalište i iznosimo ga vrlo jasno".

“Trebamo razgovarati”. Tim riječima Frankfurtski sajam knjiga u utorak kreće u svoje najpolitičnije izdanje zadnjih godina. U centru pažnje će biti sve od pokreta #MeToo i slobode govora do života u Trumpovoj Americi. 

Prošlogodišnje izdanje najvećeg sajma knjiga na svijetu završilo je metežom i uzvicima “nacisti van”, potaknutim prisustvom ekstremno desnog njemačkog izdavača i kontroverznih govornika. 

Iako se radilo o izdavačkoj kući Antaios, zloglasnoj po svojim protuuseljeničkim i antisemitskim publikacijama, organizatori su kazali da je njihov sajam protiv svake cenzure. 

“Mi dopuštamo da se čuje svako mišljenje, sviđalo nam se ili ne”, rekao je direktor sajma Juergen Boos. “I mi imamo svoje stajalište i iznosimo ga vrlo jasno”.

Zato će ovaj sajam početi snažnim proeuropskim signalom, uvodnim govorom visoke predstavnice EU-a Federice Mogherini u utorak navečer. 



Sajam se za javnost otvara u srijedu, kada će njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier sudjelovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u “olujnim vremenima”.

Na marginama sajma UN i Amnesty International organizirat će događaj povodom 70. godišnjice Deklaracije o ljudskim pravima. “A to je postignuće koje se ne smije uzeti zdravo za gotovo”, kaže Boos.

Sloboda izražavanja u Putinovoj Rusiji, u Erdoganovoj Turskoj i zabrinutosti oko vladavine prava i slobode govora u Poljskoj također će biti teme panela u Frankfurtu. 

Govorit će se i o pokretu #MeToo, godinu nakon što je potaknuo razotkrivanje seksualnog zlostavljanja žena, a ugledni američki autori Meg Wolitzer i Paul Beatty iznijet će svoje osvrte na feministička i rasna pitanja u doba Donalda Trumpa.

Svoju prigodu da zablistaju na europskome kontinentu dobit će i afrički književnici i književnice pošto će afrički izdavači u Frankfurtu biti prisutniji nego ikada dosad. Posljedica je to, kažu organizatori, sve veće profesionalnosti i međunarodnog dosega afričke izdavačke industrije. 

Ove godine na sajmu neće biti Antaiosa, ali će se pojaviti druge dvije ekstremne njemačke izdavačke kuće. Očekuje se i nekoliko zastupnika protuislamske i protuuseljeničke stranke AfD, najavio je Boos i ponovio da nikome ne kani zabranjivati dolazak. Ali među 7300 izlagača iz više od 100 zemalja, krajnja desnica je na sajmu “minorna grupacija”, naglašava. 

I ove će godine na sajmu biti prikazani visokotehnološki noviteti s ciljem da se izdavači potaknu na kreativno razmišljanje o tome kako uklopiti tehnologiju u izdavaštvo, industriju čija se globalna vrijednost procjenjuje na 120 milijardi dolara. 

Tako će na sajmu nastupiti virtualna pjevačica Maya Kodes i španjolska avangardna umjetnica i kiborška aktivistica Moon Ribas koja si je u tijelo ugradila senzor koji vibrira za svakog potresa. 

Zemlja gost Gruzija neće u Frankfurt dovesti samo desetke pisaca nego i 1,8 milijuna godina staru lubanju iz pećine Dmanisi, nalazišta najstarijih ljudskih fosila izvan Afrike.

Frankfurtski sajam knjiga svoje korijene ima u srednjem vijeku. Prvo izdanje održano je nedugo nakon što je Johannes Gutenberg u obližnjem Mainzu izumio tiskarski stroj. 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI