GASI SVJETLO, MOTAJ KABLOVE: Voditeljica vijesti ‘zaplesala’ uz novi soj koronavirusa

Foto: Scrreenshot HRT/Twitter

Stručnjaci su došli do zaključka kako će varijante koronavirusa, umjesto po dotadašnjem nazivu zemalja gdje su otkrivene, dobiti nazive po slovima grčkog alfabeta.

Time bi se izbjegla stigmatizacija zemalja koje prijave novi soj.

WHO je tad odlučio da četiri varijante koronavirusa koje su u javnosti bile poznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska označavati slovima grčkog alfabeta – alfa, beta, gama, delta, točnije po redoslijedu otkrivanja. A sad se pojavio i najnoviji, lambda, soj, čiji naziv zbunjuje, ali i nasmijava mnoge.

Voditeljica HRT-a je u jutarnjem programu novi soj koronavirusa nazvala ‘lambada sojem’.
“Raste broj novih slučajeva uzrokovanih ponajviše delta sojem virusa, ali sve se više spominje i lambada soj, koji je prvi put otkriven još prošle godine u zemljama Južne Amerike”, rekla je voditeljica Vijesti.

Što se tiče novog lambda soja, voditeljica HRT-a nije jedina koja je na ovaj način izgovorila naziv soja. Naime, upravo je naziv ovog soja izazvao lavinu reakcija i na popularnom Twitteru. Među inima, našla se i Ivana Tomić, PR-ovka HSS-a.

No grčki alfabet čine 24 slova pa još nema planova o tomu što će biti kada i ako se sva iskoriste. Možda se opet razmotri mogućnost koja je već bila pred stručnjacima, a to je da se sojevi zovu po imenima grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena.

Povijesno gledano, virusi se često povezuju s lokacijama s kojih su se, kako se smatra, počeli širiti dalje, poput primjerice virusa ebole koji je dobio naziv po istoimenoj rijeci u Kongu. No takav izbor naziva može biti štetan za određenu lokaciju, a nerijetko i netočan, kao što se pokazalo u slučaju pandemije ‘španjolske gripe’ iz 1918. godine, čije je porijeklo nepoznato.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI