Izložba fotografija ‘Zlatna žila’ autora Antuna Maračića održat će se u Galeriji SC od 19. veljače do 5. ožujka

Izložba fotografija “Zlatna žila” autora Antuna Maračića održat će se u Galeriji SC od 19. veljače do 5. ožujka.

U materijalu ove izložbe ‘zlatna žila’ se manifestira  kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih za zlato i proizvode od zlata. No tim je motivima zajednička suprotnost izvornom značenju termina, negativni predznak te dosljedno – ironična intonacija. Jer, umjesto akumulacije materije iz naslova, riječ je o njezinu  nestajanju, odsutnosti. Najraniji radovi nastaju u 90-im godinama prošlog stoljeća, početkom i za vrijeme rata, kada je iz zlatarskih izloga bio uklonjen sav dotad izlagan nakit, a ostali su samo prazni stalci za ogrlice, prstenje, naušnice…

Dvadesetak godina poslije, bez primisli na njegovanje tematske linije, opet se pojavljuje zlato. Drugim  povodom i vizualno u posve različitom, ovaj put ‘bučnom’ izdanju, no također u procesu svoje evaporacije, odnosno – tranzicije.

Sredinom 2000-ih, naime, u Zagrebu i u drugim hrvatskim gradovima dolazi do masovne pojave stotina stanica za otkup zlata.

Pitoresknost i semantika tih trgovina sugerira persuazivnu nervozu, žurbu da se potencijalnog klijenta što prije i bez ikakvih mogućih propusta nagovori na prodaju. Tako, osim jakih žutih i crvenih boja podloge i slova višekratno repetiranih informacija-reklama koje prekrivaju cjelokupne staklene i ine površine u zoni lokala, uz uvjeravanja da je riječ o dobrom poslu, najboljim cijenama, neupitnoj legalnosti transakcije… tu su i rojevi strelica koje sa svih strana upućuju na ulaz.



Izložba se u petak, 19. 2. može pogledati od 18 do 21 sat, a nakon toga radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI