Izložba o otočanima u Prvom svjetskom ratu

Dio otočana proveo je niz godina u zarobljeništvu u Rusiji. Neki su se uspjeli vratiti kući, a mnogi su nakon velikih nevolja, nedaća i putovanja čamili i naposljetku umrli u talijanskim zarobljeničkim logorima. Ova izložba posvećena je njima

U ponedjeljak, 25. veljače, u 19 sati, u palači Fritzi Lošinjskog muzeja otvorit će se studijska izložba “Naši otočani u Prvom svjetskom ratu (Velikom ratu) 1914. – 1918.” autora Renza Rocconija.

Prvi svjetski rat započeo je 28. srpnja 1914. godine, mjesec dana nakon atentata na austrougarskog prijestolonasljednika i njegovu suprugu u Sarajevu. Rat, koji je zahvatio cijelu Europu, ali i druge kontinente, bit će okončan 4 godine kasnije uz cijenu od gotovo 10 milijuna poginulih, s još većim brojem nestalih, ranjenih i invalida te nevjerojatnim razaranjima i stradanjima, čiji je ishod zauvijek prekrojio njene granice uzrokujući nestanak monarhija i carstava koji su trajali stoljećima. Otočani cresko-lošinjskog arhipelaga, kao i milijuni drugih mladih Europljana, morali su stupiti u vojsku i krenuti u rat, boriti se od 1914. godine na Balkanskom bojištu i Istočnom bojištu (u današnjoj zapadnoj Ukrajini i istočnoj Poljskoj), potom od 1915. godine i na Talijanskom bojištu suočavajući se s brojnim opasnostima i pogibeljima. Mnogi se nisu nikada vratili, mnogi su se vratili ranjeni, osakaćeni ili su zadobili teške traume koje su zauvijek obilježile čitav njihov život.  Dio njih proveo je niz godina u zarobljeništvu u Rusiji. Neki su se uspjeli vratiti kući, a mnogi su nakon velikih nevolja, nedaća i  putovanja čamili i naposljetku umrli u talijanskim zarobljeničkim logorima. Ova izložba posvećena je njima.

Izložba je rezultat 15-godišnjeg istraživanja koje je autor, prema vlastitim riječima, započeo „iz entuzijazma, vođen strašću za  i uvijek živim interesom za povijest te kako bi i drugima omogućio uvid u jedan značajan dio povijesti našeg zavičaja i naših ljudi”. Otočnoj je javnosti prvi put predstavljena 2018. godine u dva dijela, u Nerezinama i u Cresu, a u Lošinjskom muzeju će se objediniti. Izložba je nastala u suradnji sa Zavičajnim i dobrotvornim društvom sv. Frane Nerezine – New York 1898 i Zajednicom Talijana iz Cresa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI