Izložba „Slikopisi Jadranske obale fotografa Karla Kasera“ u Muzeju grada Zagreba

Karl Kaser, fotograf i umjetnik, bio je pripadnik bečkih umjetničkih fotografskih strujanja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće

U Muzeju grada Zagreba svečano je otvorena izložba „Slikopisi Jadranske obale fotografa Karla Kasera“ u organizaciji Muzeja grada Zagreba i Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije. U sklopu izložbe predstavljena je i fotomonografija Karla Kasera „Slikopisi jadranske obale“ na četiri jezika – hrvatskom, njemačkom, engleskom i talijanskom, autorice dr. sc. Mirjane Kos, više kustosice Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavić Vukičević, a posjetiteljima i uzvanicima su se obratili i gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Susanne Ranetzky, unuk Karla Kasera Hermann Kaser i njegova supruga Hildegund, autorica fotomonografije Mirjana Kos i ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković.

Zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavić Vukičević prenijela je pozdrave gradonačelnika Bandića te zahvalila na prekrasnoj izložbi gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću i Hrvatskom muzeju turizma.

– Svi znamo da je naša obala lijepa, ali kada je vidimo kroz objektiv stranca, onda tek možemo shvatiti kakve dragulje imamo. Posebno me veseli što danas svjedočimo suradnji gradova Zagreba i Opatije što dokazuje da u ovoj razmjeni dobre prakse još uvijek postoji za svakog od nas poneki neotkriveni dragulj. Opatija je prije 174 godine započela priču o hrvatskom turizmu, ali ja slobodno mogu reći da danas u Zagrebu stojimo uz bok Opatiji, kazala je Pavić Vukičević.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je kako gradovi Opatija i Zagreb imaju potpisanu povelju o prijateljstvu i suradnji.

– Opatiju Zagrepčanima ne treba posebno predstavljati. U Opatiji se rodio hrvatski turizam te je bila poznata još u doba Austro-Ugarske. Međutim, moram istaknuti da se Opatija i puno promijenila. Izgradili smo turističku infrastrukturu i gradimo i dalje, a hoteli su digli broj svojih zvjezdica. Puno Zagrepčana dolazi u Opatiju, a mnogi su u njoj našli i svoj drugi dom. Pozivam one koji nisu dugo bili da nas dođu posjetiti i vide što smo sve napravili, kazao je gradonačelnik Dujmić.



Ravnatelj Muzeja grada Zagreba Vinko Ivić istaknuo je da Hrvatski muzej turizma prvi put gostuje u njihovom muzeju, a to ga posebno veseli jer je Muzej grada Zagreba gostovao u Opatiji s mnogim izložbama te sudjelovao u osnivanju Hrvatskog muzeja turizma. Mirjana Kos iz Hrvatskog muzeja turizma kazala je da izložba Karla Kasera donosi fotografije jadranske obale od talijanskog Grada do Budve u Crnoj Gori i da su fotografije koje su ustupili nasljednici Kasera prvi put bile izložene u Opatiji 2015. godine te da se nada da će u njima sada uživati i zagrebačka publika. Urednik monografije i ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković naglasio je da Kaserove fotografije nemaju samo umjetničku vrijednost, već i dokumentarističku, kulturološku i povijesnu te su vrijedan izvor o prirodnim ljepotama, kulturnoj baštini, ljudima, načinu života, običajima i nošnjama. Direktorica Austrijskog kulturnog foruma Susanne Ranetzky istaknula je da je priča o Austriji i Hrvatskoj te o Beču i Opatiji jedna lijepa priča o dugom prijateljstvu te ju veseli što prisustvuje još jednom uspješnom projektu koji spaja ove dvije zemlje. Unuk Karla Kasera Hermann zahvalio je Mirjani Kos na prelijepoj monografiji i naglasio da mu je velika čast što se nalazi na otvorenju izložbe u Zagrebu.

Karl Kaser, fotograf i umjetnik, bio je pripadnik bečkih umjetničkih fotografskih strujanja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a fotografski je zabilježio brojne vedute, isječke pejsaža, arhitekturne detalje, brodove i porte, ljude i njihovu svakodnevicu. Bogata foto-ostavština Karla Kasera, koju pohranjuju Hildegund i Hermann Kaser iz Beča, danas broji oko 450 vrijednih fotografija naše obale, a  ova izložba predstavlja izbor Kaserovih fotografija.

Izložba je otvorena do 2. rujna 2018. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI