Izložba “Stoljeće tekstila”

Screenshot

Teme ilustrira brojna i raznovrsna građa iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i same tvornice, a svrhu cjelovitijega prikaza dio je posuđen i iz Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja grada Zagreba

Varteks d.d. i Gradski muzej Varaždin organizatori su izložbe “Stoljeće tekstila”, kojom se obilježava stotinu godina djelovanja najveće varaždinske tekstilne industrije, Varteksa. Izložba se otvara u sklopu Srijede u Muzeju, u palači Herzer, 28. studenoga ove godine, s početkom u 19 sati.

Putem brojnog arhivskog materijala, odjevnih predmeta, tekstilne opreme i krojačkoga pribora posjetitelji će imati prilike upoznati povijesni razvoj Varteksa, kao i važnu ulogu koju je ova tekstilna tvornica imala u cjelokupnom razvoju varaždinske regije. Tvrtka Varteks svojim je proizvodima u velikoj mjeri obilježila način odijevanja kako Varaždinaca tako i ljudi s prostora nekadašnje Jugoslavije, ali i Europe i svijeta, a u proteklih stotinu godina zapošljavala je velik dio stanovništva s varaždinskog područja, pa su uz nju na različite načine bile povezane i brojne ovdašnje generacije.

Izložba je podijeljena u šest tematskih cjelina, koje obuhvaćaju povijesni razvoj tvornice od osnivačke skupštine dioničara, održane 23. listopada 1918., do suvremenosti, kroz prezentaciju radnog mjesta i proizvodnje, arhitektonskog kompleksa, poslovnih uspona i padova nekadašnjeg tekstilnog giganta, modnih izričaja, pratećih službi poput vatrogasnih jedinica i zdravstvenih stanica i utjecaja varaždinske tekstilne industrije na slobodno vrijeme radnika, okupljenih u brojnim sportskim i kulturnim udrugama. Teme ilustrira brojna i raznovrsna građa iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin i same tvornice, a svrhu cjelovitijega prikaza dio je posuđen i iz Muzeja za umjetnost i obrt te Muzeja grada Zagreba. Također, izloške su ustupili, a dio i poklonili, i mnogobrojni građani s varaždinskog područja, koji su se odazvali pozivu kroz medije organizatora izložbe i time uvelike pomogli u njenoj prezentaciji. Ostale suradne ustanove u pripremi cjelokupnog izložbenog projekta su Državni arhiv u Varaždinu, Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin, Tekstilno-tehnološki fakultet i Društvo arhitekata Varaždin, dok je realizacija potpomognuta i sredstvima Ministarstva kulture RH.

Uz izložbu je tiskan opsežan, bogato ilustriran katalog, s tekstovima koji prate izložbene cjeline, i to  muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak, ujedno i autorice muzeološke koncepcije izložbe, arhitektice Kristine Škrokov, profesorice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu dr. sc. Katarine Nine Simončič i muzejske savjetnice u GMV-u Ljerke Šimunić. Autor prostorne koncepcije i oblikovanja izložbe je Andrija Večenaj, s kojim je Gradski muzej Varaždin već surađivao na izložbi o Prvom svjetskom ratu „Narod u nevolji“, koja je dobila Nagradu Hrvatskoga muzejskog društva kao najbolja realizirana izložba u 2015. godini.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI