Izložba velikog bjelorusko-francuskog modernista Marca Chagalla u Rijeci

Kako je rečeno, postav je svojevrsna retrospektiva Chagallova stvaralačkog grafičkog opusa, koji se proteže kroz 65 kreativnih godina, od ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća.

Izložba velikog bjelorusko-francuskog modernista Marca Chagalla, prva takva u Rijeci, koju će posjetitelji moći razgledati od 6. lipnja do 4. rujna u riječkoj Galeriji Kortil u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, najavljena je u utorak na konferenciji za novinare.

Izložbu su najavili predstavnici organizatora izložbe ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, partnerice projekta Nataša Bošnjaković i Nataša Mrkonjić iz Rebel Kolektiva i voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović.

Kako je rečeno, postav je svojevrsna retrospektiva Chagallova stvaralačkog grafičkog opusa, koji se proteže kroz 65 kreativnih godina, od ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća.

Osim zahvaćanja impresivnog stvaralačkog vijeka slavnoga slikara, zanimljivost riječke zbirke je i u prikazivanju posljednjeg umjetnikova grafičkog djela, napravljenog netom prije njegove smrti. Uz to, riječka kolekcija sadrži velik broj još neprikazanih radova.

Riječki postav, u vlasništvu različitih europskih kolekcionara, predstavit će niz litografija, bakroreza i drvoreza, crteža i memorabilija. Zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegovu umjetnost – Bellu Rosenfeld, opijenost imanentnošću božanskog, vjernost rusko-židovskim korijenima, sjetno milovanje motiva rodnog Vitebska ili pak nadahnutost kreativnim nabojem pariške vreve, ispreplitat će se u samo Chagallu svojstvenom snoviđenju kroz izložene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Egzodusa, Homerove Odiseje, prozora Jeruzalema, Cirkusa, Pariza, Longova epa Dafnis i Hloja.“Riječka publika uoči 2020. i preuzimanja titule Europske prijestolnice kulture s pravom ima velika očekivanja od osnaživanja kulturne ponude grada, a ova izložba je korak u tom smjeru i najava jakih programa za prijestolničku godinu, ali i one nakon nje”, naglasili su organizatori izložbe.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI