Premda se o Kninu uglavnom progovara u kontekstu Oluje, ovaj grad svojim posjetiteljima ima što za ponuditi tijekom cijele godine, uz prirodne ljepote i kulturnu baštinu.
Ono zbog čega se zasigurno isplati posjetiti grad svakako je gastronomija kninskog područja koja je bazirana uglavnom na mesnim specijalitetima, ali i na ukusnim jelima spravljenima od riječne ribe.
Od mesa se u kninskom kraju uglavnom spravljaju različiti gulaši, a riba se uglavnom peče na žaru. Kada je o gulašima riječ tada zasigurno vrijedi obratiti pažnju na grofovski gulaš.
Grofovski gulaš
Sastojci:
1 kg divljači
300 g luka
100 g pancete dimljene
4-5 češnjeva češnjaka
peršin
100 g suhih šljiva
2 lovorova lista
1-2 grančice ruzmarina
400 ml crnog vina
maslinovo ulje
1 listić kadulje
ppar, sol
ljute papričice
Priprema:
Meso divljači izrežite na kocke i marinirajte (vinski ocat, voda, lovorov list, ružmarin, sol i luk). Ostavite da se marinira preko noći. Na maslinovom ulju propržite sitno rezani luk i pancetu rezanu na kockice. Kada luk uvene dodajte dio sjeckanog češnjaka i peršina i meso. Meso pirjajte u vlastitom soku. Kada iz mesa ispari tekućina, dodajte ostatak sjeckanog češnjaka i peršina. Dolijte vino, kratko propirjajte, a zatim dolijte i temeljac.
Začinite solju i papričicom, dodajte lovorov list, ružmarin i kadulju. Pirjajte dok meso ne omekša. Po potrebi dolijevajte temeljac. Kad je meso gotovo, poslužite ga uz knedle.
Ima Knin i svoj specijalni desert, Zvonimirove kuglice spravljene na jedinstven način.
Sastojci:
200 g ovčje skute
2 žlica meda
50 g glatkog bijelog brašna
50 g griza
Priprema:
U skutu dodajte med, dobro izmješajte i oblikujte loptice. Napravljene loptice uvaljajte u mješavinu brašna i griza, te ostavite sat vremena. Loptice kuhajte u ključaloj vodi 2 minute. Potom iz izvadite, ohladite, te ovaljajte u grubo sječene bademe.
Ukoliko ste se pak poželjeli dobre pastrve u Kninu i za to imaju odlično rješenje.
Sastojci:
6 komada pastrve
Sol
Ulje
Priprema:
Pastrvu očistite, operite i osušite, te premažite maslinovim uljem. Stavite je peći na grill ploču ili gradele. Pecite sa svake strane oko 10 minuta. Tijekom pečenja ribu je potrebno premazivati uljem.
Sastojci za umak:
1 češanj sjeckanog češnjaka
Sjeckani peršin
1 žličica sjeckanog začinskog bilja (ružmarin, mravinac, majčina dušica)
Maslinovo ulje
Sol,papar
50 g badema
Priprema:
U posudu stavite sve sastojke, posolite i popaprite, te dodajte maslinovog ulja ovisno o željenoj gustoći. Umak prelijte preko ribe i pospite grubo sjeckanim bademima.