JEDITE KAO KRALJEVI: Oduševit će vas ova tri kninska recepta, morate probati grofovski gulaš

Dnevno.hr

Premda se o Kninu uglavnom progovara u kontekstu Oluje, ovaj grad svojim posjetiteljima ima što za ponuditi tijekom cijele godine, uz prirodne ljepote i kulturnu baštinu.

Ono zbog čega se zasigurno isplati posjetiti grad svakako je gastronomija kninskog područja koja je bazirana uglavnom na mesnim specijalitetima, ali i na ukusnim jelima spravljenima od riječne ribe.

Od mesa se u kninskom kraju uglavnom spravljaju različiti gulaši, a riba se uglavnom peče na žaru. Kada je o gulašima riječ tada zasigurno vrijedi obratiti pažnju na grofovski gulaš.

Grofovski gulaš

Sastojci:



1 kg divljači
300 g luka
100 g pancete dimljene
4-5 češnjeva češnjaka
peršin
100 g suhih šljiva
2 lovorova lista
1-2 grančice ruzmarina
400 ml crnog vina
maslinovo ulje
1 listić kadulje
ppar, sol
ljute papričice

Priprema:

Meso divljači izrežite na kocke i marinirajte (vinski ocat, voda, lovorov list, ružmarin, sol i luk). Ostavite da se marinira preko noći. Na maslinovom ulju propržite sitno rezani luk i pancetu rezanu na kockice. Kada luk uvene dodajte dio sjeckanog češnjaka i peršina i meso. Meso pirjajte u vlastitom soku. Kada iz mesa ispari tekućina, dodajte ostatak sjeckanog češnjaka i peršina. Dolijte vino, kratko propirjajte, a zatim dolijte i temeljac.

Začinite solju i papričicom, dodajte lovorov list, ružmarin i kadulju. Pirjajte dok meso ne omekša. Po potrebi dolijevajte temeljac. Kad je meso gotovo, poslužite ga uz knedle.

Ima Knin i svoj specijalni desert, Zvonimirove kuglice spravljene na jedinstven način.

Sastojci:

200 g ovčje skute
2 žlica meda
50 g glatkog bijelog brašna
50 g griza

Priprema:

U skutu dodajte med, dobro izmješajte i oblikujte loptice. Napravljene loptice uvaljajte u mješavinu brašna i griza, te ostavite sat vremena. Loptice kuhajte u ključaloj vodi 2 minute. Potom iz izvadite, ohladite, te ovaljajte u grubo sječene bademe.

Ukoliko ste se pak poželjeli dobre pastrve u Kninu i za to imaju odlično rješenje.

Sastojci:

6 komada pastrve
Sol
Ulje

Priprema:

Pastrvu očistite, operite i osušite, te premažite maslinovim uljem. Stavite je peći na grill ploču ili gradele. Pecite sa svake strane oko 10 minuta. Tijekom pečenja ribu je potrebno premazivati uljem.

Sastojci za umak:

1 češanj sjeckanog češnjaka
Sjeckani peršin
1 žličica sjeckanog začinskog bilja (ružmarin, mravinac, majčina dušica)
Maslinovo ulje
Sol,papar
50 g badema

Priprema:

U posudu stavite sve sastojke, posolite i popaprite, te dodajte maslinovog ulja ovisno o željenoj gustoći. Umak prelijte preko ribe i pospite grubo sjeckanim bademima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI