Kapitalni projekt – NOVI MUZEJ U ČAKOVCU

Screenshot

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovca, koja će postati Muzej nematerijalne kulturne baštine, kapitalni je projekt za kulturu i turistički razvoj Međimurske županije.  Gradilište je u četvrtak obišao i međimurski župan Matija Posavec.

Kompleks Starog grada Čakovca, čiji je dio i fortifikacija, zaštićeno je kulturno dobro od nacionalnog značaja. Projekt rekonstrukcije i revitalizacije vrijedan je 45 milijuna kuna, a iz EU fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., prihvatljivi troškovi su 34,7 milijuna kuna.

Trenutačno se obnavlja fortifikacija bruto površine 2.426 metara četvornih i rekonstruira se barokna zgrade iz 18. stoljeća  na kojoj su pred završetkom građevinski radovi i priprema se postavljanje pročelja. U tijeku je i sanacija zida bedema od opeke i izvođenje instalacija.

Župan Posavec je nakon obilaska fortifikacije najavio da će u suvremenom muzeju nematerijalne baštine – Riznici Međimurja – biti predstavljena vrijedna nematerijalna kulturna baština Međimurja u devet muzejskih jedinica.

“U gornjem dijelu bit će zaštićena kulturna dobra Međimurja – vjerovanja, mitovi i legende, a u prizemlju, gdje su ćelije i prostor manjeg bastiona, prezentirat će se presjek nastanka utvrde”, rekao je Posavec.



Uz klasični muzejski postav, planirani su moderni digitalni prikazi poput 3D mappinga, holograma i multimedijskih efekata.

Glavni korisnik i investitor je Međimurska županija, a projektni partneri su Muzej Međimurja iz Čakovca, međimurska Turistička zajednica i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, koja vodi projekt.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI