Klovićevi dvori s tri retrospektive

Prva retrospektiva, s oko 350 radova hrvatske grafičarke Nevenke Arbanas, otvara se 4. listopada, a izbor su napravili akademik Tonko Maroević, akademik Luko Paljetak, sama autorica  i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos

Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori najavila je tri velike retrospektivne izložbe koje priprema za novu, jesensko-zimsku sezonu, grafičarke Nevenke Arbanas te slikara Nikole Reisera i Vladimira Becića.

Prva retrospektiva, s oko 350 radova hrvatske grafičarke Nevenke Arbanas, otvara se 4. listopada, a izbor su napravili akademik Tonko Maroević, akademik Luko Paljetak, sama autorica  i muzejska savjetnica Koraljka Jurčec Kos.

Izložba se postavlja s obzirom na, kažu iz Klovićevih dvora, “ujednačenu kvalitetu njenih prostorno promišljanih grafičkih listova velikih formata, znanje i zalaganje u smislu spoznavanja glavnih vrsta likovnog izražavanja”. Prateći je od početaka njena stvaralaštva, izložba će obraditi cjelokupno stvaralaštvo umjetnice koja predano i savjesno pridonosi umjetničkim, edukativnim i stručnim spoznajama što pregledno dokumentiraju činjenicu da njen opus smatramo izuzetnom vrijednošću koju valja dodatno promovirati, napominju.

Izabrane su grafike velikih formata (u dubokome tisku), što naglašavaju značaj praškog i pariškog ciklusa za umjetničino cjelokupno stvaralaštvo, kao i nova razmišljanja autorice o mediju grafike, odnosno nedovoljno vrednovanim i prepoznatim grafičkim tehnikama.

“Za likovnu publiku, uključivši umjetnike, a osobito studente umjetničkih akademija i povijesti umjetnosti, naročito je važan novi pogled kojim izložba dokumentira cjelokupno stvaralaštvo te grafičarke, uz dopunu do sad objavljenih biobibliografskih zapisa”, dodaje se u najavi izložbe koja će biti otvorena do 18. studenog.



Nikola Reiser u povodu 100. godišnjice rođenja

U nastavku ciklusa retrospektiva posvećenih velikim hrvatskim umjetnicima čije opuse vrijedi iznova promotriti, revalorizirati te smjestiti njihov značaj u kontekst domaće, ali i europske povijesti umjetnosti, od 8. studenog moći će se razgledati retrospektiva Nikole Reisera, u povodu stogodišnjice njegova rođenja.

“Iako generacijski pripada skupini hrvatskih umjetnika stasalih početkom pedesetih godina prošloga stoljeća koja je oslonivši se na iskustva avangardi s početka 20. stoljeća pribjegla novom, oslobođenom vidu umjetnosti kroz apstrakciju, Nikola Reiser ipak će slijediti svoj put i čitavoga života njegovati vlastiti, autentičan likovni izraz”, ističe se.

Retrospektiva će obuhvatiti sve faze njegova stvaralaštva – oko 200 slika, crteža, grafičkih mapa, a izložbu, koja će biti otvorena do 3. veljače, pratit će katalog s reprodukcijama izloženih djela te autorskim tekstovima akademika Tonka Maroevića, povjesničarke umjetnosti Ive Körbler i kustosice izložbe Danijele Marković.

Za kraj godine retrospektiva Vladimira Becića

Za razdoblje od 6. prosinca do 10. ožujka Galerija Klovićevi dvori priprema retrospektivnu izložbu slikara Vladimira Becića, jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti.

Autori izložbene koncepcije, Zvonko Maković i kustosica Iva Sudec Andreis tom izložbom predstavljaju Becićeve slike ponovo okupljene u Zagrebu nakon 35 godina, koliko je prošlo od posljednje retrospektive.

S nekim novim detaljima i tumačenjima revalorizirat će se Becićev iznimno plodan i bogat opus, a prema autorskoj koncepciji izvršen je odabir djela iz mnogih nacionalnih, inozemnih javnih i privatnih zbirki koja će predstavili cjelovito Becićevo slikarstvo moderne hrvatske umjetnosti, napominje se u najavi.

“U posljednjih se desetak godina pojavio čitav niz njegovih nikada pokazanih remek djela koja u bitnoj mjeri, uz novu interpretaciju ovoga opusa, mijenjaju predodžbu o tome slikaru, ali i hrvatskoj modernoj umjetnosti prve polovice prošloga stoljeća”, dodaje se o izložbi za koju novootkrivena djela i arhivska građa imaju važnu ulogu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI