Koncert uz slavnu trubačicu Tine Thing Helseth

Zagrebačka filharmonija mjesec veljaču ispratit će s nečim što se rijetko viđa – drugačijim i smionim, ali uvijek vrhunskim koncertom u sklopu Crvenog ciklusa koji će se održati ovoga petka, kada će Orkestrom ravnati diplomirani pijanist i cijenjeni talijanski dirigent Pier Carlo Orizio

Zagrebačka filharmonija svoj sljedeći koncert, u petak 23. veljače, najavljuje kao mamac za sve glazbene sladokusce, kada će orkestrom ravnati istaknuti talijanski dirigent Pier Carlo Orizio a tom prilikom u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog zagrebačkoj će se publici predstaviti jedna od malobrojnih trubačica u svijetu, Norvežanka Tine Thing Helseth.

“Zagrebačka filharmonija mjesec veljaču ispratit će s nečim što se rijetko viđa – drugačijim i smionim, ali uvijek vrhunskim koncertom u sklopu Crvenog ciklusa koji će se održati ovoga petka, kada će Orkestrom ravnati diplomirani pijanist i cijenjeni talijanski dirigent Pier Carlo Orizio”, kako najavaljuju iz ZF.

Maestro Pier Carlo Orizio, koji se ističe bogatom dirigentskom karijerom i suradnjom s nizom legendarnih glazbenih umjetnika, njeguje izniman interes za suvremenu glazbu, a od 2007. godine obnaša i funkciju umjetničkog ravnatelja manifestacije Međunarodnog klavirskog festivala Brescije i Bergama.

Raznovrsni glazbeni program provest će publiku Lisinskog kroz različita razdoblja i glazbene stilove, a koncertna će večer započeti izvedbom skladbe Dance Macabre skladatelja Camillea Saint-Saënsa.

U vrlo zanimljivom i atraktivnom svjetlu, zagrebačkoj će se publici predstaviti jedna od malobrojnih trubačica u svijetu – Norvežanka Tine Thing Helseth koja će izvesti Koncert za trubu u Es-duru,  Johanna N. Hummela, kao i Izbor pjesama za trubu i orkestar Edvarda Griega. Tine Helseth je umjetnica koja snagom, kreativnošću i slobodoumnim pristupom glazbi konstantno propituje žanrovske granice. Surađivala je s brojnim svjetskim orkestrima, a svojom pojavom i nastupom izaziva oduševljenje gdje god se pojavi. Redovito održava turneje sa svojim deseteročlanim ženskim puhačkim ansamblom tenThing nastalim 2007. godine.



“Veličina Tine Thing Helseth vidljiva je i u nominaciji za norvešku nagradu Grammy, čime je Helseth postala prvim klasičnim glazbenikom ikada nominiranim za tu nagradu”, napominju iz Filharmonije.

Ostatak večeri donosi glazbenu ”sintezu osjećaja, misli i dojmova tijekom prvih mjeseci života Ottorina Respighija u Vječnom gradu u njegovu djelu ‘Rimske Fontane’, kao i grandioznost i emotivnost suite Nina Rotte iz višestruko nagrađivanog filma ‘Rat i mir’, snimljenog prema istoimenom romanu Lava Tolstoja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI