Krležini dani u Osijeku

''Krležini dani” traju do subote, 8. prosinca, a za petak, 7. prosinca u 17 sati je najavljeno predstavljanje novih izdanja - monografija HNK-a u Osijeku „HNK – povijest zgrade” autora Tone Papića, „Ivo Raić – hrvatski i europski glumac i redatelj” Antonije Bogner Šaban i „Skupno osmišljeno kazalište” Višnje Kačić Rogošić

Otvaranjem izložbe Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta pod nazivom “’Zinka Kunc Milanov, posljednja primadona”, autora Stanislava Živkova u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u Osijeku su u četvrtak navečer počeli 29. “Krležini dani’.

Otvarajući izložbu u ulaznom ravnatelj Opere osječkom HNK Filip Pavišić je rekao kako mu je velika čast što može otvoriti izložbu posvećenu upravo Zinki Kunc Milanov.

”Zinka Kunc Milanov je naša najveća sopranistica svih vremena. Nažalost ona je samo jedanput nastupila u ovom kazalištu daleke 1939. godine”, rekao je Pavišić najavljujući skoro postavljanje izložbe o hrvatskom dirigentu Lovri Matačiću.

Nakon otvorenja izložbe, na pozornici osječkog HNK-a Glumačka družina “Histrion” nastupit će s predstavom „Igra u dvoje” Tita Strozzija, u režiji Saše Broz.

”Krležini dani” traju do subote, 8. prosinca, a za petak, 7. prosinca u 17 sati je najavljeno predstavljanje novih izdanja – monografija HNK-a u Osijeku „HNK – povijest zgrade” autora Tone Papića, „Ivo Raić – hrvatski i europski glumac i redatelj” Antonije Bogner Šaban i „Skupno osmišljeno kazalište” Višnje Kačić Rogošić.



Istoga dana u 20 sati u izvedbi osječkog HNK-a će biti prikazana predstava „Emet”, osječke književnice Ivane Šojat koju je režirao slovenski redatelj Samo M. Strelec. U subotu, 8. prosinca u 20 sati u osječkom HNK-u Kazalište Virovitica će prikazati predstavu „Bijela kuga” Dubravka Habeka u režiji Roberta Raponje.

U sklopu 29. Krležinih dana u petak i subotu na osječkom Filozofskom fakultetu održava se Znanstveni skup „Redatelji i glumci hrvatskoga kazališta – drugi dio”.

Na upit novinara zašto su odlučili nastaviti prošlogodišnju temu znanstvenog skupa, Martina Petranović, teatrologinja iz Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), članica Organizacijskog odbora 29. Krležinih dana rekla je kako je riječ o temi koja je iznimno važna za povijest hrvatskog kazališta.

„Tema je važna i nedovoljno istražena kao što su pokazali radovi s prošlogodišnjeg skupa. Tema je izuzetno potentna i zanimljiva, a preostalo je još puno redatelja i glumaca čiji se opus treba istražiti”, zaključila je Petranović.

Suorganizatori skupa su HNK u Osijeku, osječki Filozofski fakultet, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU. Na skupu će o različitim temama vezanim za kazalište govoriti tridesetak izlagača. Neke od tema su „Tipologija bezidejnih režija u Hrvata”, „Redatelji i glumci u ulozi pisaca”, „Kako režirati invalidnost”, „Studiji glume u Osijeku”, „Glumac Žarko Potočnjak”, „Vlasta Ramljak – glumica triju kazališta”…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI