LONDON JE ZAMIJENILA VUKOVAROM: S prijateljicom je osmislila kolekciju koju nose mnoge poznate osobe

Foto: Darija Matković Živković/privatna arhiva

“Moje mušterije često mi kažu kako im je muka što se moraju vratiti u Njemačku. Tamo imaju siguran posao, no nemaju ono što nazivamo domom”, kaže Darija Matković Živković, frizerka i umjetnica koja se iz Londona vratila u Vukovar još 1999. godine kada je bio u ruševinama.

Iako tada nije bilo ni javne rasvjete po ulicama, Darija nije požalila zbog svoje odluke. Na rodnu grudu kćer ratnog zapovjednika obrane Bogdanovaca i kipara Ivana Matkovića Laste donijela je i osobni pečat koji je kroz samo tri godine proputovao Hrvatsku, a i šire.

Naime, Darija i njezina poduzetna prijateljica Jelena Zera osmislile su “La Donna” kolekciju s oznakom “Original by Vukovar” i porukom o novome životu mjesta koje je prije 30 godina proživio kalvariju koju nikada nećemo zaboraviti.

“No život mora ići dalje. A to pokušavam poručiti i svojim radovima. Što će ostati našoj djeci ako ćemo stalno kopati po prošlosti osim čiste depresije i beznađa”, objašnjava. Umjesto sumornih i tamnih tonova, Darija obožava jarke i neonske boje, a na njezinim platnima prevladavaju reducirani pa čak i nadrealni portreti žena. Sretnih i snažnih žena.

Objašnjava to činjenicom da kao frizerka cijeli život radi s njima pa joj je to nekako najprirodnije, a s platna su likovi postepeno prešle na tkaninu, točnije majice, šalove, torbice… Lani je napokon ostvarila dugo priželjkivanu suradnju s Borovom i to u humanitarnoj kampanji protiv nasilja nad ženama kada je 20% zarade donirano sigurnim kućama.



“Slavonka, disko baba, cool štreberica, La babaroga, La miss i barokna kraljica koje možete kupiti u različitim formatima nisu nastale iz želje za profitom, već iz inata da se u Vukovaru pokrene neka pozitivna priča koja umjesto prošlosti oslikava sadašnji trenutak. Nas dvije imamo svoje poslove, obrte, koje vodimo cijeli život, radimo i od njih živimo”, napominje i dodaje da je Vukovarcima stvarno dosta rata.

“Iako je to sastavni dio naše povijesti koji neizmjerno poštujemo, vrijeme je da okrenemo stranicu. Na kraju svega, i Hrvati i Srbi imaju istu kosu”, kroz smijeh poručuje Darija koja se u životu nagledala dovoljno ružnih prizora, pa čak i onog da joj je otac stao na minu.

Sada u staklenoj kući s pogledom na Dunav samouka umjetnica razmišlja kako napraviti atelje. Prve je žene crtala sa samo jednim okom, onda je otkrila cirkone, pa je kasnije primijetila da su i muškarci zainteresirani za njezin dizajn. Od ideje da dame neobičnih frizura samo krase njezin salon i dnevne boravke prijateljica, razvio se brend koji je povezao obrtnike i poduzetnike diljem grada.

“Tko će nam pomoći ako ne mi jedni drugima”, tvrdi Darija čiji je talent prepoznala i domaća dizajnerica Matija Vujica. Iako je posljednjeg puta s njom surađivala kao frizerka, rado bi se okušala i u dizajnerskoj viziji, a ne bi odbila ni ponudu Juraja Zigmana. No, govori, zna da neki nisu imali toliko sreće u životu. Iako je putovala po Indiji, Americi pa čak i Hollywoodu te kada poželi odleti do Londona, shvaća da ne mogu baš svi ostati u Vukovaru.

“Taj problem nije karakterističan samo za naš grad, već za cijelu Hrvatsku. Radna mjesta se ne mogu svima stvoriti sama od sebe, ali dok ne dođu bolja vremena možemo cijeniti ono što imamo. Spontane roštilje usred tjedna, blizinu obitelji, druženja”, odgovara majka 18-godišnjeg Roka.

Danas Darijin dizajn nose mnoge poznate osobe, od Mirjane Hrge, Zvone Vucković, Lucije Šesto, Ines Prendl i Kaliopi.

“Poslali smo majicu i Mel B, a jednu posebnu smo poklonili i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Zovu nas i ugostitelji i beauty saloni da napravimo majice za osoblje. I naše curke iz Vukovara ih nose”, govori Darija dodajući kako se reklamiraju samo preko Facebooka i Instagrama, gdje i primaju najviše narudžbi.

“Ne bi bilo loše da imamo i maganera, ali i ovako smo i više nego zadovoljne. Ipak nit vodilja od samog početka je ljubav, a ne zarada. To smo i postigle”, zaključuje Vukovarka koje ne može zamisliti život bez pogleda na Dunav.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI