Medvedgrad će imati i muzej: Evo kada se očekuje završetak radova

screenshot

Tvrđava Medvedgrad trebala bi postati nova turistička atrakcija Zagreba kada u veljači 2020. završi velika obnova te srednjovjekovne utvrde, javlja Jutarnji list.

Radnici užurbano sređuju unutrašnjost južne kule te veliki i mali palas utvrde, a kritične točke, poput pločastog krova na sjevernoj kuli na kojem se stvorio “bazen” iz kojeg je voda curila u prostorije, sanirane su, kao i zidine koje su dobile novi sjaj, objašnjava ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

Kako ističe Popijač, dinamiku radova određuju i arheološka istraživanja utvrde. “Od arheologa smo dobili nalog da se posebno mora napraviti snimanje arheoloških iskopina s obzirom na to da su nam konzervatori dali zadatak da počne arheološko istraživanje bastiona jer se vjeruje da je imao dva ulaza. Rezultati se očekuju sljedeće godine u svibnju”, objašnjava Popijač.

Projekt obnove utvrde koji je prijavljen u 2016., a ugovor za provođenje projekta potpisan je u listopadu 2017., težak je 37,7 milijuna kuna. “Ugovorom definirani ukupni prihvatljivi troškovi su 29,6 milijuna kuna. Iz sustava kohezijskih fondova EU sufinancira se 24 i pol milijuna kuna, deset posto od ukupnih troškova sufinancira Fond za zaštitu okoliša, a 9,5 posto sufinancira se iz državnog proračuna”, tvrdi Popijač.

Rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti, prodaju i turističku djelatnost PP Medvednica Andrea Kostelić objašnjava da će u južnoj kuli biti smješten Centar za posjetitelje. “Centar će biti okosnica utvrde i mjesto na kojem će netko tko dolazi u park moći doznati sve informacije. To je za one turiste koji su tu kratko i ne mogu si priuštiti da obiđu cijeli park. U Centru će moći dobiti sve informacije o tome što park nudi te će moći odabrati jednu zanimljivost koju će obići na terenu”, tvrdi.

screenshot

“Centar će nakon izrade muzeološkoga postava biti otvoren za posjetitelje, dakle nakon 30. studenoga 2020. godine, tj. roka završetka projekta obnove”, dodaje Popijač. U središnjem dijelu velikog palasa utvrde, objašnjava Kostelić, bit će muzeološki postav posvećen povijesti Medvedgrada. Veliki palas sadržavat će i multimedijalnu dvoranu za pedesetak osoba u kojoj će se održavati konferencije i seminari te suvenirnicu.



Ono što će posjetitelje posebno zanimati, vjeruje Kostelić, mali je palas u kojem će se moći doznati puno informacija o srednjovjekovnoj kuhinji. “Moći će se vidjeti kako je izgledala srednjovjekovna smočnica, doznati što se jelo u srednjem vijeku i upoznati se s receptima”, tvrdi.

Popijač kaže da novo ruho utvrde Medvedgrad uključuje high tech tehnologiju pa će posjetitelji moći pogledati 40 filmića o utvrdi kroz naočale za virtualnu realnost, a i sam postav bit će prilagođen osobama s invaliditetom što je, kaže, također jedan od ciljeva projekta.

Stipe Tutiš, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, objašnjava da je Medvedgrad vruća srednjovjekovna točka Grada Zagreba te da je riječ o važnom lokalitetu kojem se pokušava sačuvati autentičan izgled. “Cilj je da posjetitelji ovog parka dobiju dodanu vrijednost ne samo u prirodnom kontekstu, nego i u kontekstu kulture i baštine te da se educiraju i vide bogatstvo ovog lokaliteta”, zaključuje Tutiš.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI