Michel Hazanavicius predsjednik žirija 26. Sarajevo Film Festivala

Screenshot

Proslavljeni francuski redatelj, Michel Hazanavicius, dobitnik Oscara za film “Umjetnik”, bit će predsjednik ovogodišnjeg žirija Natjecateljskog programa – igrani film 26. Sarajevo Film Festivala, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza.

Hazanavicius se u Sarajevo vraća nakon što je 2014. ondje predstavio film “Potraga”, a sada se pridružuje plejadi filmaša koji su na prethodnim izdanjima festivala predsjedavali žirijem, od Mikea Leigha, Jeremyja Ironsa, Nurija Bilgea Ceylana, preko Cristia Puiua i Béle Tarra do Michela Franca (2017), Asghara Farhadija i Rubena Östlunda.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala ističe kako taj autor snažnog stilskog izraza uvijek iznova preispituje odnos prema filmskom mediju, njegovom jeziku i povijesti.

“Sjetimo se kako nas je prije nekoliko godina, u novom mileniju, podsjetio na snagu naizgled prevladane filmske forme – s njegovim ‘Umjetnikom’ cijeli svijet je opet uživao u jednom crnom-bijelom, nijemom filmu’’, izjavio je u povodu Hazanaviciuseva dolaska u Sarajevo.

Michel Hazanavicius (Pariz, 1967) studirao je umjetnost, a zatim režirao reklame i televizijske programe. Nakon što je snimio svoj prvi kratki film, “Echec au capital” i surađivao na nekoliko scenarija, 1999. godine snima svoj dugometražni igrani prvijenac “Mes amis”.



Sljedeći igrani film, “OSS 117: Cairo, špijunsko gnijezdo”, snima 2006. godine, a tri godine poslije “OSS 117: Izgubljen u Riju”.

Svjetsku slavu stječe crno-bijelim nijemim filmom iz 2011. godine, “Umjetnik”, koji je osvojio niz filmskih nagrada, među ostalim i pet Oscara, među kojima i one za najbolji film i za najboljeg redatelja, te najboljeg glumca.

Godinu dana nakon tog filma režira jedan segment omnibusa “Nevjernici”, nakon čega su uslijedili filmovi “Potraga” (2014.) i “Le redoutable” (2017). Nedavno je snimio svoj sedmi igrani film, “Izgubljeni princ”, u kojem igraju Bérénice Bejo i Omar Sy.

O dobitnicima nagrada Srce Sarajeva za igrani film odlučivat će s još četiri člana žirija odlučivati

Počele online prijave filmove i dramske serije

Sa Sarajevo Film Festivala su izvijestili i da su počele online prijave filmova i dramskih serija za festivalske programe.

Filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja isključivo za natjecateljske programe u kategorijama igranog, dokumentarnog, kratkomg i studentskog filma, te za Europski kratki film, Dječji program, TeenArenu, BH Film program i Pretpremijere – program specijaliziran za dramske serije.

Sve prijave za programe Europski kratki film, Dječiji program i TeenArena moraju se predati do 9. svibnja, a za natjecateljske programe, te BH Film program i Pretpremijere do 23. svibnja.

Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival sa naglašenim fokusom na djela regionalnih filmskih autora i ciljem da pomaže i promiče autore i filmove iz regije.

Konkurencija tog festivala otvorena je isključivo za filmove iz regije i uključuju regionalne, evropske, međunarodne i svjetske premijere filmova iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Cipra, Kosova, Mađarske, Malte, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Članovi žirija natjecateljskih programa Festivala su cijenjeni filmski autori i autorice, glumci i glumice, producenti i producentice, filmski selektori i selektorice i drugi relevantni kulturni djelatnici.

Većina članova svakog od četiri žirija nisu državljani zemlje domaćina Festivala i ne mogu biti osobe koje su sudjelovale u produkciji bilo kojeg filma uvrštenog u natjecateljski dio.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI