MILANOVIĆ I BULJ POZIRALI U DRUŠTVU DAMA: ‘Narod moj, ima li igdi ovakve lipote?’

Foto: Facebok, Ivo Cagalj/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Sinju je uručio odlikovanja umirovljenom brigadiru Dušanu Viri i posmrtno fra Frani Bilokapiću.

Tom prigodom fotografirao se s prisutnima, a mnogima su za oko zapele dobro raspoložene dame.

U jednom trenutku zajedno su i pozirali, zagrljeni i sa širokim osmijesima.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

S gradonačelnikom Sinja, Miro Buljom, predsjednik je uhvaćen u trenutku kad mu je Bulj nešto došaptavao, čini se, a kasnije je i sam Bulj objavio nekoliko prigodnih fotografija.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

“Narod moj, ima li igdi ovakve lipote? Dođite svi u najlipši grad na sviti, danas od 17.30 Čoja, a sutra od 16.30 Alka. Svi ste dobrodošli, Sinj živi 24 sata dnevno!” poručio je Bulj koji je još jednom sve pozvao u Sinj. Na jednoj od fotografija koje je objavio pozirao je s mladim damama među kojima se isticala ona s upečatljivom alkom izvezenom na odjeći.



Sinjska alka, natjecanje alkara kopljanika, održava se već 300 godina u prvoj polovici kolovoza u spomen pobjede nad Osmanlijama 1715. Alkari jašući u punom trku gađaju kopljem alku obješenu na konopcu razapetom preko trkaće staze.

Alka je kolut sastavljen od dvaju željeznih obruča, međusobno spojenih trima prečkama, tako da je razmak među obručima podijeljen na jedan veći i dva manja pregratka.

Nadmeću se u tri trke. Ako više natjecatelja postigne isti broj „punata“ nastavljaju natjecanje: „pripetavaju se do kraja“. Pogodak „u sridu”, nosi „3 punta“, u gornji pregradak „2 punta“, a pogodak u jedan od donjih pregradaka „1 punat“.

Od 2010. Alka je dio UNESCO-ve kulturne nematerijalne baštine. Petkom se održava „Bara“, subotom „Čoja“, a nedjeljom „Alka“.

U alkarskoj povorci sudjeluje i momačka četa na čelu sa zapovjednikom-arambaša; vodiči Edeka, štitonoša i buzdovanđije, limena glazba, vojvodin ađutant i vojvoda-zapovjednik alkarske povorke,barjaktar s pratnjom, te alkari kopljanici na čelu s alajčaušem-zapovjednikom čete.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI