Miro Gavran u Beču i Vilnisu

Foto: Cropix

Hrvatski književnik Miro Gavran idućih će nekoliko dana prezentirati svoj dramski i prozni rad u Beču i u Vilniusu.

U Theater Center Forumu u Beču 5.ožujka će biti premijerno  izvedena njegova drama “Lutka”. Prijevod na njemački jezik  načinio je Tihomir Glowatzky, dok režiju potpisuje  poznati austrijski glumac Hubsi Kramar. U glavnim ulogama nastupaju Adriana Zartl i Christian Strasser, producentica predstave je Carmen Wagner, najavljeno je u nedjelju iz Teatra gavran.

Riječ je o jubilarnoj dvadesetoj premijeri ovoga Gavranovog teksta  koji je praizveden 2012.godine u New Yorku, a od tada je premijerno izvođen u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji i Australiji. Nedavno je ovaj Gavranov tekst objavljen i u Kini u antologiji istočno-europske drame.

Tjedan dana nakon bečke premijere, 13.ožujka u Kulturnom centru u Vilniusu Miro Gavran  će promovirati svoj roman “Kafkin prijatelj”, koji je na litavski jezik prevela Laima Masyte, a objavila ga izdavačka kuća LEDIKLA GELMES.

Taj roman je do sada objavljen na osam jezika, a svojedobno je za njega autor dobio Nagradu za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.



Dan nakon promocije, Miro Gavran i njegova supruga Mladena upriličit će književno-kazališni nastup za studente Jezikoslovnog fakulteta u Vilniusu, a potom će nazočiti izvedbi Gavranove komedije “Papučari” koja je već četvrtu godinu za redom na repertoaru Teatra DOMINO u Vilniusu.

Miro Gavran najizvođeniji je i najprevođeniji hrvatski dramatičar s do sada održanih više od 350 kazališnih premijera u 40 zemalja svijeta, koje je vidjelo više od četiri milijuna gledatelja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI