Može li “Irishman” postati klasik poput “Kuma”?

Instagram

Iako smo jučer na objavljenoj listi nominiranih mogli vidjeti kako film “Joker” vodi s nevjerojatnih 11 nominacija, to nužno ne znači da će postati film godine. Meni je drugo  djelo zapelo za oko malo više.

Najočekivaniji film godine “Irishman”, okupio je najveća imena Hollywooda i ispunio velika očekivanja publike. U istim scenama gledati Al Pacina i Roberta De Nira nas tjera da se zapitamo hoće li i ovaj film postati klasik baš poput “Kuma”. I ovo je veliki mafijaški ep koji ledi krv u žilama.

Prema cijenjenom magazinu Variety “Irishman” je remek djelo kakvo se moglo očekivati od redatelja Scorsesea, to je veličanstvena i zloslutna vizija zločinačkog podzemlja.

Ovim filmom Netflix je natjerao filmaše da se zapitaju kakva je budućnost filma na kino platnima. Ne umanjujem kvalitetu filma “Joker”. No, nakon Heatha Ledgera nitko se nije nadao još jednoj dobroj izvedbi, ali Joaquin Phoenix nije razočarao ni publiku ni struku.

Ali, obzirom na to da ni “Kum” nije svjetsku slavu postigao preko noći, može li “Irishman”, koji ima slične scene, postati klasik i donijeti slavnom redatelju zlatni kipić?



Može! U film je uložen 150 milijuna dolara, zaradu nije tražio na kino blagajnama i jedini je film oko kojeg se ove godine digla velika buka i uzbuđenje. Čak i oni koji do sada nisu koristili Netflix, napravili su račun barem za tri sata uživanja u perfektnoj glumi holivudskih  legendi. Joe Pesci je svoju ulogu odigrao bez greške, ali ako ćemo biti realni uz onakve kolege sve je bilo lakše.

No, vratimo se još malo na Roberta De Nira. Iako kladionice trenutačno daju prednost za kipić nevjerojatnoj transformaciji Toma Hanksa, Robert De Niro nas je u ovoj ulozi vratio u  zlatno doba Hollywooda. Vratio nas je u vrijeme kada je glavnu ulogu igrao talent i odricanje i kada se nisu “bacale” milijarde dolara na plastične operacije, a tada nikoga nije bilo briga tko su Kardashiani. Baš zbog onih ljubitelja pravog filma i dobre montaže te redatelja koji zna kako se pravi dobar film tijekom kojeg i kad si umoran ne možeš zaspati, voljeli bismo vidjeti De Nira kako daje govor zahvale. A, kruna na kraju svega bi bila da zadnja kuverta na dodjeli sadrži natpis “Irishman” jer nekako imam osjećaj da bi za 10 godina mogao biti na razini “Kuma” i postati filmska klasika koju će gledati i naši unuci.

Autor: Hana Krnić

Facebook Comments

Loading...
DIJELI