Muzej Apoksiomena kandidat za titulu Europskog muzeja godine

Zanimljivo je da se sve to odvija dok traje postupak ukidanja Muzeja Apoksiomena kao samostalne ustanove; on će izbog racionaliziranja poslovanja postati sastavni dio gradske ustanove Lošinjskog muzeja

Među četrdeset kandidata za titulu Europskog muzeja godine, koju dodjeljuje Europski muzejski forum, utemeljen pod okriljem Vijeća Europe, lošinjski je Muzej Apoksiomena, otvoren u travnju 2016. godine.

Do svibnja, kada će se u Sarajevu održati dodjela nagrade, međunarodni će žiri posjetiti i detaljno proučiti muzeje koji su zadovoljili kandidacijsku proceduru. Takvih je četrdeset, s tim da je Muzej Apoksiomena u ovom ciklusu jedini takav u Hrvatskoj.

Kandidati su još i po četiri muzeja iz Danske, Finske, Poljske i Švicarske, po tri iz Austrije, Nizozemske, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva, po dva iz Belgije, Grčke i Njemačke, te po jedan iz Francuske, Irske, Mađarske, Portugala i Španjolske.

Zanimljivo je da se sve to događa  dok traje postupak ukidanja Muzeja Apoksiomena kao samostalne ustanove; on će izbog racionaliziranja poslovanja postati sastavni dio gradske ustanove Lošinjskog muzeja, kao njegov četvrti dom, uz obližnju palaču Fritzi u Malom Lošinju, Kulu u Velom Lošinju i Arheološku zbirku u Osoru.

Međutim, predviđeno je da Ministarstvo kulture RH, koje je uz Grad Mali Lošinj suosnovalo Muzej Apoksiomena, i dalje nastavi financijski sudjelovati u radu muzeja koji ima jedan, ali svjetski vrijedan izložak.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI