Muzej Sinjske alke dobio najprestižniju nagradu EU

Europa Nostra najprestižnija je nagrada Europske unije u području kulturne baštine, koja je utemeljena s ciljem prepoznavanja izvrsnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju i osposobljavanju te podizanju svijesti o vrijednostima i zaštiti kulturne baštine

U Alkarskim dvorima 25. listopada 2018. predstavljena je nagrada Europa Nostra, koju je Muzej Sinjske alke primio na Baštinskom kongresu u Berlinu tijekom obilježavanja Europske godine kulturne baštine u lipnju o.g. Prilikom predstavljanja potpisan je dokument “Berlinski poziv na akciju – Kulturna baština za budućnost Europe”.

Europa Nostra najprestižnija je nagrada Europske unije u području kulturne baštine, koja je utemeljena s ciljem prepoznavanja izvrsnih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju i osposobljavanju te podizanju svijesti o vrijednostima i zaštiti kulturne baštine. Muzej Sinjske alke dobio je nagradu za rad u zajednici.

U Berlinu je pokrenuti Poziv na akciju čiji je moto “Kulturna baština za budućnost Europe” i koji zagovara ambicioznije djelovanje Europske unije u području kulturne baštine. Poziv je pročitao Predsjednik Europe Nostre, maestro Placido Domingo, a podržali su ga i prisutni ministri kulture među kojima je bila i hrvatska ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja je potpisala ovaj dokument. Europske baštinske i muzejske organizacije promiču potpisivanje Poziva kako bi se uz ostalo stvorila i podrška povećanju budžeta za zaštitu i obnovu kulturnu baštinu u novom financijskom razdoblju EU čiji se proračun upravo radi.

Promocija nagrade u Muzeju Sinjske alke bila je prigoda za potpisivanje Berlinskog poziva na akciju od strane Grada Sinja koju je potpisao zamjenik gradonačelnice Zlatko Ugrin. Na predstavljanju je izlaganje održala Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu i predsjednica jednog od međunarodnih žirija Europa Nostra, koja je pojasnila važnost nagrade za međunarodnu vidljivost Muzeja kao i napore koje ulaže baštinska alijanska kako bi se povećala ulaganja u baštinski sektor kao ključni europski razvojni resurs. Na predstavljanju su bili prisutni čelnici Viteškog alkarskog društva a prisutnima se obratio tajnik Društva Stipe Jukić i voditelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI