Na današnji dan se rodio legendarni tvorac Međuzemlja J.R.R.

Za Gospodara prstenova sam je rekao da je to zapravo fundamentalno religiozno i katoličko djelo. Primjerice, sam Prsten simbol je zla kako ga katolici poimaju. On daje određenu slobodu i moć nosiocu, čineći ga nevidljivim, no pritom ga oslabljuje i podvrgava vlasti Zla.

Na današnji dan slavi se obljetnica rođenja pisca Johna Ronald Reuel Tolkiena. Rođen je 1892. godine u gradu Bloemfonteinu u Južnoj Africi pod punim imenom John Ronald Reuel Tolkien. Rano djetinjstvo Tolkien je proveo u Južnoj Africi, a preselio se s majkom u Englesku u doba kad mu je umro otac. U Engleskoj mu se majka preobratila na katolicizam, unatoč jakim prosvjedima svoje baptističke obitelji. Umrla je od dijabetesa kad je Tolkienu bilo samo 12 godina (u to doba još nije bilo inzulina). Pred smrt povjerila je skrb i odgoj svoje djece svećeniku Francisu Xavieru Morganu, jer joj je bilo stalo da djeca budu odgojena kao katolici.

Studirao je na Oxfordu. Jednom prilikom u mladosti bio je na planinarenju u Švicarskoj, u grupi od 12 ljudi, prelazeći alpske vrhove. Kasnije je priznao da su ga te uspomene inspirirale da napiše scene gdje prstenova družina prelazi Magleno gorje u Gospodaru prstenova. Tolkien je postao profesor na Oxfordu. Isprva je predavao anglosaksonski jezik, a zatim engleski. Proučavanje anglosaksonskog epa Beowulf inspiriralo ga u mnogočemu pri pisanju Gospodara prstenova, kao i njegova čvrsta katolička vjera. Umro je u dobi od 81 godine, 2. rujna 1973. godine, u engleskom primorskom gradu Bournemouthu. U tom je gradu Tolkien običavao ljetovati tijekom tridesetak godina života, unajmljujući uvijek iste sobe u hotelu Miramar, jednu za boravak, a drugu za pisanje. Tolkien i njegova supruga doselili su se potkraj života za stalno u Bournemouth, u kuću u Aveniji Lakeside. Upravo je u toj kući Tolkien na današnji dan umro.

Zanimljiva je bila Tolkienova jaka privrženost njegovoj supruzi Edith. Upoznali su se kad je njemu bilo 16, a njoj 19. Oboje su bili siročad, bez oca i majke. Vjenčali su se osam godina kasnije i ostali u braku do njene smrti, punih 55 godina.  Njena je smrt jako pogodila Tolkiena i on je umro svega 21 mjesec nakon nje. Pokopani su u istom grobu u Oxfordu.

Važna je činjenica da je Tolkien bio vrlo pobožan katolik. Za Gospodara prstenova sam je rekao da je to zapravo fundamentalno religiozno i katoličko djelo. Primjerice, sam Prsten simbol je zla kako ga katolici poimaju. On daje određenu slobodu i moć nosiocu, čineći ga nevidljivim, no pritom ga oslabljuje i podvrgava vlasti Zla.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI