Na šestom Zagrebačkom tjednu dizajna i radovi Bauhausa

Izložba Dossier Bauhaus, uz hrvatske studente na Bauhausu, prikazuje i ključne događaje u povijesti škole te utjecaje na poslijeratnu hrvatsku umjetnost, arhitekturu i dizajn

Na šestom Zagreb Design Weeku bit će predstavljeni i radovi Bauhausa, u povodu stote obljetnice te najutjecajnije visoke škole za arhitekturu, umjetnost i dizajn. Tematska izložba Dossier Bauhaus, ostvarena u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, otvara se u utorak, 7. svibnja 2019. u 19 sati.

Izložba Dossier Bauhaus, uz hrvatske studente na Bauhausu, prikazuje i ključne događaje u povijesti škole te utjecaje na poslijeratnu hrvatsku umjetnost, arhitekturu i dizajn. Iz današnje perspektive znamenita Visoka škola za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnost, unatoč kratkom postojanju (svega četrnaest godina), tijekom 20. stoljeća postala je jedan od najznačajnijih obrazovnih eksperimenata koji će imati velik utjecaj ne samo u području umjetnosti, arhitekture i dizajna, nego i u obrazovanju te svakodnevnom životu modernoga čovjeka.

U povijest Bauhausa upisano je četvero hrvatskih studenata koji su studirali u vrijeme djelovanja škole u Dessau. Otti Berger upisala se 1927., pohađala je tekstilnu radionicu koju je vodila Gunta Stölzl, a diplomirala je 1930. Ivana Tomljenović provela je na Bauhausu dva semestra 1929/30. gdje se usavršavala na fotografskom odjelu pod vodstvom Waltera Peterhansa. S Ivanom Tomljenović u Dessau je 1929. došla Marija Baranyaj, ali je već potkraj iste godine napustila Bauhaus i nastavila školovanje na Akademiji u Breslauu (danas Wrocław). Jedini hrvatski student arhitekture na školi u Dessau bio je Gustav Bohutinsky. On se je zadržao na Bauhausu tijekom ljetnoga semestra 1930., u vrijeme kada je Ludwig Hilberseimer predavao arhitekturu i urbanizam. Osim hrvatskih studenata na Bauhausu su studirali slovenski umjetnik Avgust Černigoj i bosansko-hercegovački i njemački arhitekt, urbanist i dizajner Selman Selmanagić.

O aktualnosti ideja Bauhausa i obrazovnog modela bit će posvećen okrugli stol u petak 10. 5. 2019. na kojem sudjeluju izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić, Vesna Meštrić, dr. sc. Antonija Mlikota i dr. sc. Feđa Vukić.

Ovogodišnja tema Zagreb Design Week je Changing the Game / Nova budućnost koja istražuje i analizira nove mehanizme, projekte i načine razmišljanja koji će oblikovati našu budućnost, bilo da je riječ o novom pristupu temama koje su već afirmirane ili otvaranju novih tema kojima se dizajn u prošlosti nije primarno bavio.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI