Najbolji film je „Oblik vode“ Del Tora s četiri osvojena Oscara

Film Oblik vode  meksičkog  redatelja, scenarista, producenta i pisca Guillerma Del Tora proglašen je najboljim na 90. dodjeli Oscara, koja se noćas održala u Los Angelesu. Film je ukupno osvojio četiri kipića, od kojih je i onaj za režiju

Film Oblik vode  meksičkog  redatelja, scenarista, producenta i pisca Guillerma Del Tora proglašen je najboljim na 90. dodjeli Oscara, koja se noćas održala u Los Angelesu. Film je ukupno osvojio četiri kipića, od kojih je i onaj za režiju.

Ovo je dokaz da je je sve moguće, u svakoj zemlji ovoga svijeta. Kao dijete u Meksiku nisam mogao ni sanjati da će se ovo dogoditi. Poručujem svima koji žele priče iz stvarnog svijeta ispričati pomoću znanstvene fantastike da su vrata otvorena. Film posvećujem svakom mladom filmašu”, rekao je meksički redatelj.

Za najbolju glavnu ulogu Oscare su dobili Gary Oldman za ulogu u filmu Prijelomni čas i Frances McDormand za ulogu u filmu Tri plakata izvan grada.

Engleskom glumcu Garyju Oldmanu ovo je prvi Oscar, nakon nominacije 2012. za ulogu u špijunskom filmu Dečko, dama, kralj, špijun. Za ulogu britanskoga premijera Winstona Churchilla u “Prijelomnom času” već je dobio nagradu BAFTA-e i Zlatni globus, a s njim su u konkurenciji za Oscara nominirani Timothee Chalamet za ulogu u filmu Skrivena ljubavDaniel Day-Lewis za Fantomsku nit, Daniel Kaluuya za Bježi! i Denzel Washington za ulogu u filmu Roman J. Israel, Esq.Oscara su mu dodijelile Jane Fonda i Helen Mirren.

Filmovi su mi dali snove kada sam bio mladić u Londonu. Joe Wright, hvala na ovome, trebalo nam je 20 godina da skupa radimo. Hvala i mojoj supruzi što putuje sa mnom te hvala svim kolegama koji su nominirani”, rekao je Oldman koji je kipić posvetio svojoj majci koja će idućeg tjedna proslaviti 99. rođendan.



Pristavi čaj, dolazim kući s Oskarom”, našalio se glumac.

Frances McDormand, kojoj je ovo drugi Oscar za glavnu ulogu nakon Farga, nagrađena je za ulogu u filmu Tri plakata izvan grada u kojemu glumi majku koja proziva šerifa da nije ništa poduzeo u istrazi umorstva njezine kćeri te kreće u rat protiv policije, a na kraju i cijeloga grada Ebbinga.

Na početku govora se našalila da hiperventilira. Frances je pozvala sve žene nominirane u svim kategorijama neka ustanu s njom.

Sve mi imamo svoje priče. Stvar je u uključivosti. Nemojte nam davati prazna obećanja na tulumima. Sve imamo projekte i ideje koje treba podupirati i financirati!“ – kazala je McDormad.

U kategoriji glavne ženske uloge uz McDormand bile su nominirane Sally Hawkins za Oblik vode, Margot Robbie za ulogu u filmu Ja, Tonya, Saoirse Ronan za Lady BirdMeryl Streep za Novine.

Umjesto Caseyja Afflecka, koji je odustao od uloge prezentera zbog optužbi o seksualnom uznemiravanju, nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu najavile su Jodie Foster i Jennifer Lawrence.

Uz Del Tora u kategoriji za najbolju režiju bili su nominirani i Christopher Nolan za ratnu dramu “Dunkirk”, Jordan Peele za horor “Bježi!”, Greta Gerwig za humornu dramu “Lady Bird” i Paul Thomas Anderson za film posvećen svijetu britanske mode pedesetih godina “Fantomska nit”.

Oscar za najbolju glazbu dodijeljen je francuskom skladatelju Alexandreu Desplatu za glazbu iz filma “Oblik vode”. Desplat je dosad bio nominiran sedam puta, a Oscara je već dobio za glazbu za film “Grand Budapest Hotel”.

Za originalnu glazbu nominirani su bili i Hanz Zimmer za “Dunkirk”, Jonny Greenwood za “Fantomsku nit”, John Williams za “Ratove zvijezda: Posljednji Jedi” i Carter Burwell za “Tri plakata izvan grada”.

Najboljom pjesmom ovogodišnje dodjele proglašena je pjesma “Remember Me” iz animiranog filma “Coco i velika tajna”, kojoj su konkurirale “Mighty River” (Mudbound), “Mystery Of Love” (Skrivena ljubav), “Stan Up For Something” (Marshall) i “This Is Me” (Najveći showman).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI