“Napad panike” za otvorenje

U programu su filmovi iz velikih kinematografija poput američke, francuske i kineske, ali i iz Crne Gore, Švicarske, Kolumbije, Danske i Poljske. Na motovunskim platnima bit će prikazana djela uglednih redatelja poput Nuri Bilge Ceylana, Debre Granik i Kirila Serebrenikova.

Prvijencem poljskog redatelja Paweła Maślone “Napad panike” u utorak, 24. srpnja otvara se 21. Motovun Film Festival (MFF) na kojemu će biti prikazano 113 filmova iz cijeloga svijeta te održan bogat popratni umjetnički i zabavni program.

Kako ističu iz MFF-a, i ove je godine naglasak na nezavisnim filmovima s temama koje dobrim dijelom odražavaju duh današnjice i aktualne globalne probleme.

U programu su filmovi iz velikih kinematografija poput američke, francuske i kineske, ali i iz Crne Gore, Švicarske, Kolumbije, Danske i Poljske. Na motovunskim platnima bit će prikazana djela uglednih redatelja poput Nuri Bilge Ceylana, Debre Granik i Kirila Serebrenikova, ali, kako se ističe u najavi, i brojni skriveni dragulji debitanata ili manje poznatih autora.

Takav je i “Napad panike” Paweła Maślone koji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika uz finu dozu zaigranosti i jedinstvenu kombinaciju tragičnog i komičnog.



U raznovrsnom programu su i “Profil”, film o regrutaciji u ISIL, koji se cijeli događa na zaslonu kompjutora, zatim stilizirana groteska “Divlji dječaci” te ruski rock mjuzikl “Ljeto”. Tu su i tri hrvatska filma – “Srbenka”, dokumentarac već ovjenčan međunarodnim nagradama, animirano-dokumentarni film o nerazjašnjenim događajima iz Domovinskog rata “Chris the Swiss” te “Aleksi”, ljetni debitantski film Barbare Vekarić.

Počasni gost festivala i dobitnik ovogodišnje nagrade Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja ove je godine švedski redatelj Ruben Östlund, čiji je film “Kvadrat” u Cannesu nagrađen Zlatnom palmom te je bio nominiran za Oscara. Film je nastao po istoimenoj umjetničkoj instalaciji, prvotno postavljenoj u Švedskoj, koja izaziva spremnost ljudi na solidarnost i povjerenje, a koja će s tim ciljem biti postavljena i u Motovunu.

Gosti festivala su i Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija, koji će primiti nagradu za 50 godina djelovanja, a na “brdo filmova” stižu i gosti iz Berlina, ovogodišnjega grada partnera festivala – filmaši, glazbenici i umjetnici, među kojima redatelji Sebastian Schipper i Uli M Schueppel, glazbeni producent i legenda tamošnje elektroničke scene Mark Reeder te hrvatski umjetnici koji djeluju u tom gradu – Lovro Artuković, Nika Radić i Tanja Ostojić.

U bogatom popratnom programu je izložba “Zidovi i mostovi” te brojna predavanja, performansi i glazbeni nastupi festivalskih gostiju. U glazbenom programu svoju kritiku domaće zbilje iznijet će Krankšvester i TBF, dok berlinske DJ-eve i nezaobilazna imena tamošnje elektroničke scene predvodi Ian Pooley, jedan od najpoznatijih house producenata u svijetu, ističu iz MFF-a.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI