NEZAOBILAZAN BOŽIĆNI FILM: Sam u kući slavi 31. rođendan, ovo su njegove najzanimljivije činjenice

Screenshot

Prije 31 godinu, 16. studenog 1990. godine u kinima se počeo prikazivati Božićni klasik “Sam u kući”.

Ovaj film se tradicionalno prikazuje na televiziji već godinama, a iako smo ga pogledali već nebrojeno puta, svake godine ga pogledamo opet.

Svi već znamo radnju, dječak Kevin McCallister (Macaulay Culkin) s obitelji treba božićne blagdane provesti u Parizu. Međutim, obitelj ga u nastaloj zbrci zaboravi. Lopovi Harry (Joe Pesci) i Marv (Daniel Stern) pljačkaju kvart u kojem živi Kevin s obitelji, a na njihovoj listi je i kuća McCallisterovih. Isprva preplašeni Kevin odluči im se suprotstaviti postavljajući zamke.

Film koji je koštao samo 18 milijuna dolara postao je hit u koji nitko nije vjerovao zaradivši 476 milijuna dolara. Od Macaulay Culkin koji je tada imao 10 godina učinio je zvijezdu, a sam on kaže kako ga ljudi i danas zbog tog filma zaustavljaju na ulici.

Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o filmu.
1. Macaulay Culkin nije bio jedini Culkin u filmu. Njegov brat u stvarnom životu, Kieran Culkin, glumi mu bratića u filmu.
2. Kuća obitelji McCallister postala je ogromna turistička atrakcija u gradu Winnetki u Illinoisu. Stvarni vlasnici kuće prodali su je 2012. godine za milijun i 585 tisuća dolara.
3. Robert de Niro odbio je ulogu kriminalca Harryja pa je ona pripala Joeu Pesciju.
4. Pesci je na setu izbjegavao Culkina kako bi ga se dječak zaista bojao.
5. Ozlijede koje je Kevin u filmu zadavao lopovima u stvarnom životu vjerojatno nitko ne bi preživio.
6. Tarantula na licu lopova Marva bila je prava.
7. Film ‘Angels With Filthy Souls’ kojim Kevin straši neželjene goste zapravo ne postoji.
8. Joe Pesci je zbilja ugrizao Culkina za prst do krvi u sceni kad ga objesi na kuku na vratima.
9. Marv je zaista stao na špičaste božićne ukrase. Nisu bili od stakla, ali glumac kaže da je svejedno užasno boljelo.
10. Postoji teorija zavjere da se Elvis pojavljuje u filmu. Iako je preminuo 1977. godine, mnogi fanovi tvrde da se Elvis pojavljuje u sceni kad Kevinova majka pokušava kupiti kartu za Chicago na aerodromu.
11. Kultni vrisak kad Kevin nanese losion nije trebao tako izgledati. Macaulay Culkin slučajno je ostao ukočen s rukama na licu, a trebao je nekoliko puta pljesnuti po obrazima.
12. Mnogi gledatelji nikad nisu uočili stvarni razlog zašto su roditelji zaboravili na Kevina. Večer prije, nakon incidenta s pizzom, tata McCallister slučajno je bacio Kevinovu avionsku kartu u smeće.
13. Fotografija Buzzove djevojke zapravo je fotografija sina jednog od producenata.
14. Glumci Joe Pesci i Daniel Stern nisu uopće imali vjere u uspjeh filma.
15. Macaulay Culkin je zbilja nacrtao cijelu kartu s planom Kevinovih napada na lopove.
16. John Candy i njegova uloga kralja Polke bila je potpuno improvizirana
17. Kevinova zamjena za opasne pothvate bio je 30-godišnji muškarac Larry Nicholas.
18. John Hughes napisao je scenarij za neke od kultnih teen i dječjih filmova poput ‘The Breakfast Club’ i ‘Sixteen Candles.’
19. Hughes je scenarij za film napisao u manje od 10 dana.
20. Film je inspiriran stvarnim obiteljskim putovanjem. Točnije, autor John Hughes putovao je u Europu prvi put s obitelji kad je pomislio: ‘Što da je jedno od djece slučajno ostalo kod kuće?’



Oni koji žele znati više o filmu u prvoj sezoni serijala “Filmovi naših života” mogu pogledati kako je nastao “Sam u kući”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI