Od filmova ceste do Antonionija

Pprogram donosi osam filmova prikazanih na prošlom izdanju Venecijanskog filmskog festivala, među kojima se kao najzvučniji najavljuje film ceste "Nico, 1988", pobjednik programa Orizzonti, posvećen Warholovoj muzi, pjevačici, glumici i fotomodelu koja je gostovala u Zagrebu

Filmovi o Nico – glasovitoj heroini rock kulture i muzi Andyja Warhola koja je prije dvadesetak godina gostovala u Zagrebu, neobična priča o gradonačelniku i kriminalcima zaljubljenima u poeziju, mafijaški mjuzikl, tragičan film o prihvatnom centru i njegovim izgubljenim protagonistima, tajnovit brod usidren petnaest godina u napuljskoj luci i legendarna “Crvena pustinja” – remek-djelo Michelangela Antonionija samo su neki filmski naslovi koji publiku čekaju na manifestaciji “Venecija u Zagrebu” koja započinje 15. ožujka u kinu Europa, a na kojoj su proteklih pet godina gostovali filmovi s Mostre – najstarijeg i jednog od najprestižnijih filmskih festivala na svijetu.

Ovogodišnji program donosi osam filmova prikazanih na prošlom izdanju Venecijanskog filmskog festivala, među kojima se kao najzvučniji najavljuje “Nico, 1988”, pobjednik programa Orizzonti, film ceste o Warholovoj muzi, pjevačici, glumici i fotomodelu,

Redateljica Susanne Nicchiarelli fokusirala se na posljednje godine u životu Nico – pravim imenom Christe Päffgen,  donoseći manje poznatu stranu života te ikone iz šezdesetih, zapamćene i po suradnji s Velvet Underground.

Filmu, čiji naslov upućuje na godinu njene smrti, prikazuje  kako Nico, približavajući se pedesetoj i daleko od glamuroznih šezdesetih, kreće na novu europsku turneju. Melankolična i beskompromisna glazbenica bori se s ovisnošću i vlastitim demonima, te pokušava obnoviti odnos sa sinom nad kojim je odavno izgubila skrbništvo.

Glavnu ulogu tumači Trine Dyrholm, danska pjevačica i omiljena glumica Susanne Bier i Thomasa Vinterberga.



Jubilarno, peto izdanje “Venecije u Zagrebu” otvara mafijaški mjuzikl i glazbena komedija “Ljubav i podzemlje” u režiji Antonija i Marca Manettija, koji je bio nominiran za Zlatnog lava. Ta razigrana i intimna posveta popularnom žanru napuljske parodije, smještena je u kriminalni milje te se, napominje se u najavi, drsko poigrava s mafijaškim stereotipima i šarmantno prkosi uobičajenim mračnim prikazima grada kojim vlada Camorra.

Slijedi “još jedna rasna talijanska komedija”, “Zajednički život” Edoarda Winspearea o neobičnom prijateljstvu melankoličnog gradonačelnika i dvojice sitnih kriminalaca koje spoji ljubav prema poeziji.

Trojica ekscentričnih likova, dok čekaju poziv od pape i sanjare o morskoj medvjedici, zajedničkim snagama transformiraju ruralnu zajednicu izmišljenog južnjačkog gradića Disperata u svakodnevnu utopiju u kojoj vladaju osjećaj ponosa i građanske solidarnosti.

Program donosi i steam-punk animiranu adaptaciju Basileove bajke “‘Mačka Pepeljuga”, za cijelu obitelj, čija se radnja odvija na brodu Megarideu punom zaboravljenih tehnoloških izuma i duhova-holograma, koji je više od petnaest godina usidren u napuljskoj luci.

Bit će tu i romantična drama “Jedna obitelj” proslavljenog Sebastiana Risoa, opisana kao “šokantna priča” o Vincentu i Mariji koji putem crnog tržišta pomažu parovima koji ne mogu imati vlastitu djecu.

Kandidat za Zlatnog lava kritizira talijanski patrijarhalni sustav kroz lik junakinje koja balansira između fragilnosti i snažne želje za majčinstvom. U glavnim ulogama su Micaela Ramazzotti i Patrick Bruel. U filmu se pojavljuje i poznati kazališni redatelj Pippo Delbono.

U dvorani Müller kina Europa prikazat će se dva venecijanska kratka filma, prikazana u sklopu programa “Orrizonti” na 74. Mostri – “Bliska budućnost” Salvatorea Mereua o sudbini mladih ljudi koji rezignirano pristižu u prihvatne centre i slijevaju se u gradove čekajući da netko ispiše njihovu budućnost te “Gospodin Rotpeter” Antoniette De Lillo, imaginarni portret nadahnut književnim likom Franza Kafke, majmunom koji postane čovjek, u izvedbi Marine Confalone.

Program će 19. ožujka zatvoriti”’posebna poslastica”, restaurirani film “Crvena pustinja”, modernističko remek-djelo Michelangela Antonionija, o i danas aktualnim temama, od poniranja u ludilo usred društvenog okruženja do ekološkog zagađenja. Taj venecijanski klasik iz 1964. godine svojedobno je nagrađen Zlatnim lavom te nagradom FIPRESCI i četvrta je Antonionijeva filmska suradnja s Monicom Vitti.

“Venecija u Zagrebu” održava se u suradnji venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Ulaz na otvorenje je besplatan, uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica na blagajni kina, kao i projekcije u dvorani Müller, dok je cijena za veliku dvoranu 20 kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI