Od Vrdoljakovog ‘Kiklopa’ do Los Angelesa: Nekoć fatalna zavodnica dokazala se karakternim ulogama!

Mira Furlan tijekom 80-ih bila je jedna od najpopularnijih glumica u Hrvatskoj i Jugoslaviji, kako u kazalištu tako i na televiziji i filmu.

Glumila je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, teatru ITD te Jugoslavenskom narodnom pozorištu u Beogradu, a šira publika je pamti po ulogama u filmovima kao što su “Kiklop” Antuna Vrdoljaka, “U raljama života” i “Za sreću je potrebno troje” Rajka Grlića, Ljepota poroka” Živka Nikolića. i “Otac na službenom putu” Emira Kusturice.

Pamte se i njezine uloge u najpopularnijim televizijskim serijama, igrala je u “Velom mistu”, “Nepokorenom gradu”, “Vučjaku”, “Boljem životu”

Iako su je mediji najviše isticali zbog njezinog seksipila i provokativnih uloga zavodnica, Furlan je tijekom karijere odigrala mnoge karakterne uloge zbog kojih je i stekla iznimnu reputaciju u domaćem glumištu.

Zbog političkih razloga emigrirala je 1991. godine u SAD-u gdje je pokušala započeti glumačku karijeru koju – s obzirom na njezin talent – nije u potpunosti realizirala. Ipak, ljubitelji znanstvene fantastike itekako je pamte po ulozi Dellen u kultnom serijalu “Babylon 5”, a zapaženu ulogu imala je i globalno popularnom serijalu “Lost”.U Hrvatsku se vratila 2001. u ulozi Medeje u Kazalištu “Ulysses”, a svoju posljednju ulogu odigrala je u riječkom HNK-u u predstavi “Vježbanje života – drugi put”.

Bila je u braku s redateljem Goranom Gajićem s kojim je 1988. dobila sina Marka Lava.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI