Ona nije Zubić, nego Vilić vila!

Nazivu 'Dobri duh Zagreba' koje je dobilo kazalište Let u Tkalčićevoj ulici, najviše je kumovala i najviše zasluge ima dramska umjetnica, spisateljica, redateljica i glumica, Vanda Vilić, koja je više od 35 godina svoga života posvetila lutkama koje voli i koje joj život znače. Stoga Vanda Vilić iz srca i punim plućima može reći da je u svom poslu uistinu uživala cijeloga svog radnog vijeka

Hrvatska dramska umjetnica, spisateljica, redateljica i glumica, Vanda Vilić, ni nakon 35 godina života koje je posvetila lutkama – ne miruje. Ona je, nakon što je Malo kazalište lutaka LET koje je osnovala 1983. godine u Tkalčićevoj ulici predala u ruke svojoj nasljednici Ivi Lipovac, odlučila pokrenuti Lutkarsku pozornicu Andersen, u Novoj Vesi 36 u Zagrebu, u blizini Centra Kaptol.

„Ja sam jednostavno morala otići jer sam ušla u neke godine, a to kazalište LET je moje djelo, moje dijete, koje je sada u sigurnim rukama moje nasljednice Ive Lipovac. Pitala sam je, bi li ona to željela i ona je rekla da bi rado”, kaže Vanda Vilić. Za svoju nasljednicu ima samo riječi hvale, a kako i ne bi kad je Iva Lipovac, s Vandom Vilić od svoje dvanaeste godine, dakle punih 32 godine.

Inače, Malo kazalište lutaka LET, hrvatska dramska umjetnica Vanda Vilić osnovala je točno prije 35 godina u Zagrebu pod nazivom Lutkarski Eksperimentalni Teatar. Godine 1992. kazalište je dobilo dozvolu za rad u prostorijama mjesne samouprave August Cesarec u Tkalčićevoj ulici broj 33 i promijenilo ime u Malo kazalište lutaka LET. Godinama je kazalište kontinuirano izvodilo predstave svake nedjelje u 12 sati za djecu predškolske i mlađe školske dobi, te redovito sudjelovalo na raznim festivalima: SKAZ, PIF, Vukovarsko proljeće i drugim.

Glumački ansambl LET-a čine srednjoškolci i studenti koji svojim entuzijazmom i talentom izvode zanimljive predstave za svoju vjernu publiku. Osnivačica LET-a, Vanda Vilić, kaže da je zahvaljujući podršci Gradskog ureda za kulturu, LET-u omogućena realizacija kvalitetnih scenskih ostvarenja. Inače, to kazalište je nazvano “Dobri duh Zagreba” kojem se publika uvijek vraća i nanovo ostaje oduševljena.



Glumila i po nekoliko likova

A nazivu „Dobri duh Zagreba”, koje je dobilo kazalište Let, najviše je kumovala i najviše zasluge ima upravo, Vanda Vilić, koja je više od 35 godina svoga života posvetila lutkama koje voli i koje joj život znače. Stoga Vanda Vilić iz srca i punim plućima može reći da je u svom poslu uistinu uživala cijeloga svog radnog vijeka.

No, iako to radi gotovo cijeli svoj život, te iako su njezine predstave vidjele tisuće i tisuće djece, nitko za njih nije platio ulaznicu. „Kazalište dobiva dotacije od Gradskog ureda za kulturu u određenom iznosu, pa mi to nekako podijelimo onima koji sudjeluju u stvaranju predstave. Glumci u predstavama su uglavnom školarci i studenti, njima je to hobi, pa oni to rade dobrovoljno”, kazuje Vanda Vilić, od koje se njezini „učenici” teško, ili gotovo nikad ne odvajaju.

Dosad je njih znatan broj prošao školu Malog lutkarskog kazališta Let. Svojim je radom, Vanda Vilić stekla status umjetnika i to redatelja, iza koje je više od 30 predstava koje je režirala, a mnoge i potpuno sama izvela, „glumeći” u predstavi i po nekoliko likova.

„Ono što mi smeta na ovim našim prostorima, uvriježeno je mišljenje da talent bez diplome nije talent. Ima jako puno glumaca koji uopće nemaju akademiju, a vrsni su glumci, ili umjetnici općenito. Picasso nije imao akademiju, Dali nije imao akademiju i njima nije trebala diploma da budu najveći. Danas mnogi vrhunski glumci nemaju akademiju ali su vrhunske zvijezde”, kazuje Vanda Vilić.

Velika potpora supruga Gorana Vilića

Inače, Vandin put nije bio uvijek lak, pa je često sama izvodila predstave postavljajući svoju malu sklopivu pozornicu, koju je sama izradila, na Cvjetnom trgu i oslanjajući se na simpatije prolaznika. Kad je bilo najteže, sama je izrađivala lutke i prodavala ih.

„Nije bitno hoće li vam nešto platiti. Važno je ono duhovno, jer sve u što ovako uložite vrati vam se divnim osjećajima”, kaže zadovoljna Vanda, dodajući da je svoj poziv ostvarila, te joj je u životu dovoljna ljubav i potpora njezina supruga, slikara Gorana Vilića.

Vanda nadalje konstatira da je jedno malo kazalište lutaka koje se nalazi u centru Zagreba u Tkalčićevoj ulici, amatersko, ali ga je ona dovela do takve razine da se većina onih koji su angažirani u njemu bavi kazalištem lutaka. Ovo je sada četvrta generacija, kazuje Vanda i s ponosom ističe da je kazalište dosta popularno među djecom i roditeljima.

„Istini za volju, ja sam se stalno borila da održim kontinuitet i razinu kazališta LET, a za to osim ljubavi, volje i entuzijazma moraš imati i novce”, kaže Vanda. A za njezin novi projekt Lutkarske pozornice Andersen, koji je startao u travnju ove godine, Vanda kaže da ne mora imati novce, jer ona ima lutke i snalazi se sama, ali i muža koji slika i koji joj pomaže.

„Ja radim dobrotvorno, ako netko ostavi dobrotvorni prilog, dobro je, a ako ne ostavi, isto je dobro. Sad sam uspjela s vrtićem Različak, koji je smješten u istoj zgradi u Novoj Vesi 36, dogovoriti i dobiti još jedan termin. Željela bih da ovo bude moja zadnja scena”, kaže, pomalo nostalgično Vanda Vilić.

Dar Božji

A zbog njezine ljubavi prema lutkama, te velikog ulaganja u sve njene projekte i kazališne predstave koje godinama oduševljavaju djecu školskog i predškolskog uzrasta, njezini pobornici sa simpatijama kažu da ona nije Zubić vila, nego da je ona dobra Vilić vila!

Nisu samo zagrebački klinci počašćeni zanimljivim predstavama, među kojima posebno mjesto zauzima gospođi Vilić omiljeni Andersen. Svako je ljeto svoje malo kazalište ta umjetnica i lutkarica selila u Stari Grad na Hvaru, gdje su s prvim sumrakom svakodnevno počinjale čarobne predstave. Osim toga, ne uživaju u njezinu radu samo klinci, jer iza Vande Vilić je i predstava za odrasle “Molitva” i “Stručak svjetlosti”.

No, velika joj je želja da kazalište i dalje ostane na istoj adresi. „To je malo i samozatajno kazalište, a toliko puno daje”, kazuje vrijedna lutkarica, glumica, redateljica, a prije svega zaljubljenica u bajke. Na Ribnjaku je također Malo kazalište koje ima objavu, a Malo kazalište lutaka Let u Tkalčićevoj nije u rasporedu programa za kazališta u Zagrebu, stoga, kaže Vanda, velika joj je želja da se i Let nađe u rasporedu programa za kazališta, jer je to potpuno zaslužilo.

A što se tiče Vandinog novog projekta, Lutkarske pozornice Andersen u Novoj Vesi 36, ona samo želi da tu njeznu ljubav prema lutkama i umjetnosti prepoznaju nove generacije učenika školske i predškolske dobi i iskreno se nada da će i ta pozornica uskoro biti puno posjećenija kada se za nju pročuje.

Inače lutkarske predstave se u ljetno doba održavaju svakog petka u 18 sati, a u zimsko, subotom od 11 sati. Kada smo ju upitali, otkuda joj tolika energija da se tolike godine s ljubavlju i strašću predaje lutkama koje život znače, Vanda Vilić odgovara: „Jednostavno se rodiš s tim, to je jedan dar Božji!”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI